Sari la conținut

Traian Băsescu a depus cerere pentru a deveni cetățean moldovean

Deși termenul legal este de un an, solicitarea fostului președinte român ar putea fi examinată în regim prioritar, fiind vorba despre o persoană cu statut special, a precizat pentru Radio Chișinău, Ana Samson, consultant principal pentru relații publice al Președinției de la Chișinău.

În aprilie 2015, Traian Băsescu declara la Chişinău că va veni cu solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova. Fostul președinte motiva atunci că situaţia politică din țara vecină nu era propice pentru un astfel de demers.

Tot atunci, președintele moldovean Nicolae Timofti spunea că nu crede că ar fi o problemă acordarea cetăţeniei. „Având în vedere că dumneavoastră aţi oferit la mulţi cetăţeni moldoveni cetăţenia română, cred că nu este o problemă ca noi să vă acordăm cetăţenia Republicii Moldova”, declara el.

Traian Băsescu a fost decorat în aprilie 2015 cu Ordinul „Ştefan cel Mare”, decoraţia militară supremă din Republica Moldova. Distincţia i-a fost acordată „în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la promovarea stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune şi pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securităţii şi asigurării ordinii publice”.