Sari la conținut

Traian Băsescu, atac la Iurie Leancă: Până în octombrie 1989 a fost în Ambasada URSS la București

Premierul Republicii Moldova a participat, sâmbătă, pe Arena Națională, la evenimentul de lansare a candidaturii lui Victor Ponta la prezidențiale și a rostit un discurs. El a stat în tribună chiar lângă premierul român.

„Leancă, cel care a fost până în octombrie 1989, în Ambasada Uniunii Sovietice la Bucureşti. Poate n-aţi ştiut", a spus Traian Băsescu, despre prezenţa la lansarea candidaturii lui Victor Ponta a premierului Republicii Moldova, Iurie Leancă şi despre anunţul privind susţinerea de către acesta a candidaturii lui Ponta.

Președintele, care și-a dat semnătura pentru susținerea candidaturii Elenei Udrea, a fost întrebat de Digi24 cum comentează faptul că principalul mesaj transmis, sâmbătă, de Victor Ponta a fost legat de „marea unire”. „Sunt convins că nu-i o părere sinceră”, a comentat președintele. „I s-a părut că-i de bon ton și că îi păcălește pe cetățenii Republicii Moldova, mai ales pe cei cu cetățenie română”, a adăugat șeful statului.

Preşedintele a mai spus că aceștia au văzut în şansa de a studia în România sau şansa de a primi cetăţenie română şi şansa de a fi în Europa, nu numai alături de România. Traian Băsescu a amintit, în context, că "în urmă cu câteva luni, Iurie Leancă şi premierul cereau reducerea numărului de burse pentru tinerii din Republica Moldova" și de aceea consideră că este „o păcăleală” mesajul de unificare transmis de Victor Ponta.

„Când am venit eu în mandat, se acordau 150 de burse, acum se acordă 5.500 de burse pentru cetăţenii din Republica Moldova şi cred că asta e soluţia ca tinerii să înveţe în România. E foarte bună şi o ţeavă de gaze pe care o facem pentru că asta ajută la independenţa energetic a Republicii Moldova, cum sunt și acordorile de interconectare, dar nu sunt o invenţie a lui Ponta. Aceste acorduri au fost semnate din timpul Guvernului Boc, când s-a semnat şi Acordul de ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro, din partea României, pentru Republica Moldova", a arătat Traian Băsescu.

Şeful statului a continuat: "Ei sunt doar nişte profitori de imagine, şi Ponta, şi Leancă, pentru că cel care a cerut insistent să facem un acord de finanţare, pentru proiecte energetice, cel care a cerut insistent să mărim numărul de burse, este fostul premier Vlad Filat. El dacă ar fi putut să obțină de la noi 10.000 de burse pentru tinerii din Republica Moldova ar fi vrut 10.000 de burse, pentru că asta ajută la schimbarea mentalităților”, a punctat șeful statului.

Pe aceeași temă