Cum recunoaștem o persoană care tocmai a suferit un accident vascular cerebral. Boala afectează inclusiv tinerii

Data actualizării: Data publicării:
avc accident vascular getty
Foto: Getty Images

O boală a vârstei a treia afectează tot mai mulţi tineri. Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de mortalitate în România. Principalele cauze sunt stresul şi alimentaţia.

Medicii spun că e foarte important să recunoaştem simptomele şi să ajungem în cel mult 6 ore la spital. În caz contrar, pacientul poate paraliza sau chiar muri. Statisticile arată că la fiecare oră, patru români mor din cauza unui AVC.

„O asimetrie a feței, de cele mai multe ori colțul gurii coboară și se poate vedea la pacient. Un alt simptom care poate să fie văzut repede de familie, faptul că nu mai poate să-și țină mâna, paralizia mâinii sau a piciorului pe aceeași parte. Al treilea semn, pacientul nu poate să vorbească sau nu poate să înțeleagă ceea ce i se vorbește. Factorii de risc sunt alimentația. Mâncăm dezordonat, nu prea știm uneori ce mâncăm. Se fumeaza mult, se fumează de la vârste tinere, sunt deja mai mulți pacienți tineri care încep să aibă diabet și care reprezintă una din cauzele apariției AVC”, spune Bogdan Dorobăț, medic primar Spitalul Universitar.

Recomandările Ministerului Sănătății 

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una dintre principalele cauze de morbiditate şi mortalitate pe plan mondial şi cea mai importantă cauză de dizabilitate pe termen lung în Europa, iar modificările demografice au dus la o creştere atât a incidenţei, cât şi a prevalenţei afecţiunii, a transmis, marţi, Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă, cu ocazia Zilei Mondiale a AVC, potrivit Agerpres.

Ministerul recomandă verificarea regulată a tensiunii arteriale, descurajarea fumatului şi a consumului cronic de alcool în cantităţi mari, activitatea fizică regulată şi o dietă cu conţinut scăzut de sare şi grăsimi saturate şi bogată în fructe, legume şi fibre.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii derulează, începând cu anul 2015, programul pilot "Acţiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervenţional al AVC" prin intermediul căruia pacienţii cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 - 5 ore de la debutul primelor simptome.

"În perioada 2015 - 2018, aproximativ 1.830 pacienţi au beneficiat de tratament, suma cheltuită fiind de 12.767.000 lei. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a extins programul (...) de la 10 la 43 de spitale distribuite pe teritoriul a 36 de judeţe şi municipiul Bucureşti. Se aşteaptă ca, în următorii doi ani, aproximativ 6.000 de pacienţi cu AVC să beneficieze de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scăderea semnificativă a consecinţelor extrem de severe ale acestei afecţiuni", a precizat comunicatul MS.

Conform specialiştilor, recunoaşterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele patru ore şi jumătate de la debutul primelor semne. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feţei, scădere de forţă musculară cu slăbiciune a unui braţ sau/şi a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgenţă la spital.

Editor web: Cristina Tudor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri