Sari la conținut

Banal medicament pentru probleme digestive, de evitat pentru gravide

Sarcina este perioada marilor schimbări hormonale. Pe lângă acestea, multe femei se confruntă cu probleme gastro-intestinale, însă nu pot lua orice tip de medicament. 

În primele săptămâni fătul este extrem de sensibil, iar riscul de pierdere al sarcinii este crescut. De aceea există 4 grupe de medicamente, notate de la A la X în funcţie de cât de mult a fost studiat efectul lor asupra oamenilor. Iar medicamentele încadrate în grupa A sunt cele mai sigure, relatează Digi24.

„Medicamentele de gradul 2, ele sunt cât de cât sigure şi de gradul B, în care sunt studii făcute la animale şi au arătat că ele sunt sigure la animale şi la om pot fi încadrate că medicamente care pot fi luate, grupul C în care lucrurile nu sunt foarte clare pentru om şi la animale sunt modificări, grupul D în care clar sunt contraindicate, iar în grupul X ultimul grup este clar contraindicat”, spune Cristian Gheorghe, medic primar gastroenterologie.

Această lista ar trebui bine consultată atât de medicul gastro-enterolog, cât şi de femeile însărcinate.

„De exemplu, pentru reflux, care e foarte frecvent la sarcina, banalul bicarbonat de sodiu pe care îl iau foarte multe femei, face rău. E încadrat în grupa C. Deci nu este de administrat. Sunt de administrat alte medicamente şi depinde cât de mare este refluxul şi cât de invalidant”, afirmă Gheorghe, medic primar gastroenterologie.

În afară de medicaţia specială pentru gravide medicii recomandă că acestea să consume alimente cât mai naturale, printre care şi multe fructe şi legume, care sunt bogate în fibre. Acestea pe de o parte vor preîntâmpina unele probleme din sfera gastro sau, în unele cazuri, vor ajută la remedierea lor.

Pe aceeași temă