Coincidențele stranii în cazul unei operații din Onești

Data actualizării: Data publicării:
sala operatie

Prima montare a unei proteze de şold la Spitalul Municipal din Oneşti provoacă un scandal, relatează Digi24. Intervenţia, care a costat 12.000 de lei, va fi plătită din bugetul asigurărilor de sănătate. Însă cei doi chirurgi, aduşi de la Iaşi, nu au avut aprobările necesare să facă intervenţia. Iar pacientul este soţul directoarei medicale a Spitalului.

Pentru prima operaţie de protezare totală de şold din istoria Spitalului din Oneşti, conducerea a adus doi chirurgi experimentaţi, din ţară şi străinătate.

„Era nevoie să arăt eu ceva din experiența mea, sigur am făcut anumite elemente, dar este o operă de echipă”, a spus Wilhem Friedl, chirurg german.

Întâmplător sau nu, pacientul care a beneficiat de intervenţie e soţul directoarei unităţii medicale. Un alt element care ridică semne de întrebare - medicii implicaţi nu au avut acordul pentru operaţie.

Doctorul german ar fi trebuit să obţină permisiunea Colegiului Medicilor din România, în timp ce chirurgul venit de la Iaşi pe cea al Casei Judeţene de Asigurări. Niciuna dintre instituţii n-a fost însă informată.

Nu am fost înştiinţată de nicio echipa medicală care să opereze la Oneşti”, a declarat Elena Antonela Stângă, preşedintele Colegiul Medicilor Bacău.

„Este o colaborare pur și simplu, nu putem face un contract pentru fiecare operație în sine, nu cred, nu avem un contract, avem o colaborare”, a spus conf. dr. Paul Sârbu, medic ortoped Spitalul Sfântul Spiridon Iaşi.

Pacienţii cred că în acest caz a fost vorba de nepotism, în condiţiile în care soţul managerului de spital a avut propria echipa de medici, iar costurile intervenţiei - aproape 12.000 de lei - vor fi decontate de stat.

- Nu prea e bine așa. Era singura persoană care avea aceeași boală? Sau necesita numai dânsul operație, poate erau mai multe persoane.

- Cred că toți suntem egali, nu? Așa cred eu, dar din păcate asta e România noastră.

În plus, soţul directoarei ar fi putut face intervenţia la Iaşi sau în orice spital mare de stat, unde astfel de operaţii sunt o rutină.

Reporter: Ce ar trebui să facă și alți pacienți ca să fie operati la ei acasă?

Oana Mihaela Secară, managerul Spitalului Municipal Onești: „Ei, asta e o întrebare la care trebuie să răspundem împreună cu echipa”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri