Răsturnare de situație în dosarul dublei crime din Onești. Șeful SIAS va fi inculpat pentru că trupele speciale n-au intervenit la timp

Data publicării:
alexandru scurtu
Răsturnare de situație în dosarul dublei crime din Onești. Șeful SIAS va fi inculpat. FOTO: Captură Digi24

Șeful Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS) din cadrul Poliţiei Române, Alexandru Scurtu, va fi inculpat în dosarul legat de intervenţia trupelor speciale în cazul dublei crime de la Oneşti din 2021, după ce judecătorii au desfiinţat decizia de clasare dată de un procuror.

Curtea de Apel Bacău a desființat soluţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care procurorul care anchetează moartea a doi muncitori, ucişi într-un apartament din Oneşti, a dispus clasarea în cazul lui Alexandru Scurtu. Conform deciziei definitive a magistraţilor din Bacău, dosarul va ajunge din nou la procurorul de caz pentru ca acesta să pună în mişcare acţiunea penală faţă de Alexandru Scurtu, suspect de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Rudele celor doi muncitori ucişi într-un apartament din Oneşti, în anul 2021, fără ca forţele speciale din cadrul Poliţiei să intervină la timp, au contestat în instanţă decizia procurorului de caz de a clasa cauza în ceea ce îl priveşte pe şeful SIAS, Alexandru Scurtu, care a avut iniţial calitatea de suspect în dosar, el fiind cercetat pentru abuz în serviciu. Miercuri, Curtea de Apel Bacău a decis că Scurtu trebuie urmărit penal în acest dosar. 

„În baza art. 341  lit. b Cod Procedură Penală admite în parte plângerea petenţilor (...) formulată împotriva ordonanţei de clasare nr. 338/P/2021 din data de 22.05.2023 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Desfiinţează soluţia de clasare dispusă prin ordonanţa sus menţionată faţă de suspectul Scurtu Alexandru, sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art 297 alin. 1 Cod Penal şi trimite cauza procurorului pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Bacău.

Acelaşi document arată că rudele muncitorilor ucişi au contestat şi clasarea acţiunii penale faţă de alte trei persoane care au avut calitatea de suspect pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, contestaţia fiindu-le respinsă ca nefondată, scrie news.ro.

Decizia Curţii de Apel Bacău este definitivă. 

„Practic Alexandru Scurtu este inculpat în dosar prin decizia instanţei de judecată cu privire la intervenţia trupelor speciale în cazul uciderii muncitorilor din apartamentul din Oneşti. Plângerea formulată de către noi în cauză a vizat lipsa totala de coerenţă în ceea ce priveşte motivarea procurorului Iacob cu privire la intervenţia SIAS în acest caz. Scurtu Alexandru urmează şi trebuie să fie din acest moment si suspendat din funcţie”, a transmis avocatul rudelor muncitorilor ucişi, Adrian Cuculis.

În aprilie 2021, doi muncitori care făceau lucrări de renovare într-un apartament din Oneşti au fost ucişi de către fostul proprietar, Gheorghe Moroşan, care considera că apartamentul încă îi aparţine. El şi-a planificat crima şi a vrut ca totul să fie public, au concluzionat procurorii. Încă dinainte de a ajunge la apartament, el a cerut soţiei să ia legătura cu o televiziune locală - lucru pe care aceasta l-a şi făcut – dar şi să transmită live, pe Facebook, ceea ce s-a întâmplat după ce i-a luat ostatici pe cei doi muncitori. Pe parcursul celor cinci ore în care i-a ţinut pe muncitori ostatici, înainte de a-i ucide, Gheorghe Moroşan a cerut insistent să discute cu ministrul Justiţiei şi cu cel de Interne, dar a cerut şi ca la faţa locului să vină reprezentanţi ai presei.

În apriie anul acesta, Moroşan a fost condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare, prin decizie a Curţii de Apel Bacău, care a stabilit despăgubiri de 2 milioane de euro. Soţia sa, Aurelea Moroşan, a fost condamnată la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri