Pentru aproape jumătate dintre viitoarele mămici sarcina este o întâmplare

Data actualizării: Data publicării:
copil mama gravida burta
Foto: Guliver/GettyImages

60% dintre cuplurile care fac un copil nu îşi fac analizele necesare înainte de a obţine sarcina, potrivit unui sondaj realizat de o clinică de specialitate din București. Totodată, aproape jumătate dintre viitorii părinţi spun că nu şi-au planificat să facă un copil, iar sarcina a fost o întâmplare. O treime dintre cupluri susțin că şi-au dorit sarcina, dar că nu au considerat necesar să meargă la medic înainte de concepție. 

Gravida getty 29.07
Pentru aproape o jumătate dintre viitoarele mămici sarcina este o întâmplare | Foto: Guliver/GettyImages

Sondajul mai arată că, deși multe dintre viitoarele mame înțeleg să adopte un stil de viață mai sănătos după ce rămân însărcinate, le este totuşi greu să facă asta. Aproximativ 10% dintre cele care erau fumătoare înainte de sarcină au continuat să fumeze și în timp ce erau însărcinate, la fel sau chiar mai mult. Alte 17% dintre mamele care au răspuns sondajului spun că au redus numărul de țigări fumate, dar nu au putut renunța complet la tutun.

Infecții ce pot provoca malformații

„Pentru sănătatea sarcinii și a fătului, este esențial să știm cât mai multe despre sănătatea părinților. Un consult înainte de concepţie ne ajută să vedem dacă există riscuri pentru sarcină. Sunt numeroase infecții care pot fi transmise fătului în timpul sarcinii, infecții de existenţa cărora putem afla prin control şi analize specifice. Riscurile care pot fi prevenite țin de mycoplasma, ureaplasma, citomegalovirus, rubeola, rujeola și varicela, infecții ce pot provoca malformații fătului sau care pot duce la avort spontan. În unele cazuri vedem dacă persoana este imunizată, în altele putem trata, tocmai pentru a evita anumite probleme în timpul sarcinii”, spune dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie. 

Câte kilograme putem să luăm în sarcină?

În ceea ce privește alimentația, aproape jumătate dintre gravide și-au păstrat același regim alimentar ca înainte de a rămâne însărcinate. În plus, 8 din 10 au declarat că nu au făcut mişcare în timpul sarcinii, 82% dintre acestea nefiind însă practicante de sport nici înainte de sarcină. Într-un sfert dintre situaţii, viitorii tătici adoptă şi ei regimul alimentar al partenerei. În acest context, 43% dintre gravide au luat în greutate peste limita considerată normală de către medici.

De altfel, kilogramele acumulate în sarcină pot deveni o problemă și după naștere. Mai bine de o treime dintre mămici nu au reușit să revină la greutatea de dinainte de a rămâne însărcinate nici la un an după naștere, potrivit sondajului. Totuși, doar 6% dintre ele au apelat la ajutorul unui nutriționist în această perioadă. 

„În general, se consideră normal un plus de până la 15 kilograme pe parcursul sarciniiE greșit să considerăm că viitoarea mamă trebuie să mânânce pentru doi, întrucât organismul femeii va cere atunci când are nevoie de nutrienți suplimentari, de regulă în a doua parte a sarcinii. Prea multe kilograme în plus pot provoca serioase probleme de sănătate viitoarei mămici și mă refer aici în special la hipertensiunea în sarcină sau chiar la riscul de naștere prematură”, afirmă dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrică-ginecologie. 

Studiul a fost realizat în perioada octombrie - noiembrie 2018, pe un eşantion reprezentativ de peste 1.100 de femei, și are o marjă de eroare de +/- 3,7%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un medic de 78 de ani spune că a întinerit cu 20 de ani respectând doar 4 reguli simple
Digi FM
Hollywoodul, la Wimbledon. Julia Roberts, Tom Cruise, Pierce Brosnan și alte staruri de cinema, în tribune la...
Pro FM
Cum a aflat Bob Marley că are cancer la 32 de ani. A încercat și tratamente "neortodoxe", dar a murit cu o...
Film Now
Record! Care este prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari
Adevarul
Furnizorii de energie cer re-liberalizarea pieței de electricitate și gaze naturale
Newsweek
Amenințări fără precedent la televiziunea rusă: Bucureștiul, lovit de rachete. De ce e nervos Putin?
Digi FM
Lamine Yamal a fost susținut de iubită la finala EURO 2024. Imaginile cu cei doi tineri au făcut furori pe...
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Sarah Michelle Gellar, mesaj sfâșietor după moartea lui Shannen Doherty: „Doare atât de tare pentru că a fost...
UTV
Cele mai spectaculoase tinute de la “nunta secolului”. Iulia Vantur s-a numarat printre invitati