Afișarea numelui locatarilor la avizierele de bloc încalcă protecția datelor

Data publicării:
avizier intretinere bloc
Afișarea numelor locatarilor la avizierul de bloc încalcă protecția datelor Foto: captură video

Fără nume la avizierul de bloc! O recomandă Autoritatea Română de Protecție a Datelor, după ce s-a ajuns la concluzia că afișarea numelui ar putea încălca protecția datelor cu caracter personal. Măsura, pusă deja în aplicare în mai multe blocuri din Târgu Jiu, îi nemulțumește pe unii dintre locatari, obișnuiți să îi vadă subliniați cu roșu pe vecinii lor cu datorii mari la întreținere.

„Sunt una, două, trei apartamente care sunt închiriate, da? Uite ce datorii au: de 5, de 4, uite! La etajul 6 îs 500 și ceva. Dar de ce să nu știu eu cine e ăsta?” - spune revoltat un locatar.

Potrivit noilor recomandări, numele și prenumele unei persoane pot fi folosite de către asociația de proprietari doar dacă există un temei legal, iar locatarul și-a dat în prealabil consimțământul pentru ca acestea să fie afișate. Nu toți sunt, însă, de acord cu asta:

„Ce date cu caracter personal?! Codul numeric, atât! E codul numeric? Nu e trecut. Păi și atunci?!” - spune locatarul de mai devreme.

Sunt însă și asociații de proprietari care au renunțat de luni de zile la această practică, după ce locatarii s-au revoltat. La avizierul de bloc apar acum doar numărul apartamentului și totalul datorat la întreținere.

„De vreo trei luni, patru luni de zile. Au făcut oamenii gălăgie. Și au zis: de ce, dom'le, îmi spui mie adresa, tot, dacă nu îmi dai și CNP-ul și gata!”, povestește un locatar. „E foarte bine, e ok. Da, pentru că aveau idee, intrau tot felul de oameni vedeau adresa nu știu care, se interesa pe unde stau”, explică el. 

„Mi se pare un lucru bun. Dacă locatarul dorește să își pună numele îl pune, dacă nu, confidențial”, este de părere o vecină.

„E o idee bună. Foarte bine!”, adaugă un altul.

Și președinții asociațiilor de proprietari apreciază inițiativa.

„Păi e o faptă bună, pentru că nu mai ai acces la date”, spune Ion Vlădulescu, președintele unei asociații de proprietari.

Noile reglementări au apărut de curând într-un ghid făcut public de Autoritatea Română de Protecție a Datelor.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri