Comuna care nu a mai așteptat bani de la Guvern. Cum a introdus apă curentă și canalizare

Data actualizării: Data publicării:
baru

O comună din judeţul Hunedoara nu a mai așteptat bani de la Guvern, ci a făcut rost de bani europeni. Din 2004 și până acum, comuna Baru a atras 10 milioane de euro. Cu banii europeni au fost introduse apa curentă și canalizarea în toate cele trei sate ale comunei. Și tot cu fonduri europene a fost posibilă înființarea unei grădinițe cu program prelungit.

10 milioane de euro a obţinut primăria din Baru din 2014 încoace. Edilul spune că fondurile europene sunt mai sigure, pentru că nu pot fi influențate politic, motiv pentru care administrația locală a accesat toate proiectele potrivite pentru zonele rurale montane.

Daniel Răducanu, primar Baru: Fondurile europene aduc mai multă competiție, iar unde este competiție este și calitate.

Banii au fost folosiți chiar din perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană. Cu peste 5,6 milioane de euro au fost introduse rețelele de apă și canalizare și au fost asfaltate străzile.

Alte proiecte în valoare de aproape 4 milioane de euro sunt acum în derulare. Printre ele, și o construcție în care vor fi mutați copiii de la grădiniță și de la centrul de zi. Valoarea acestei lucrări este de 500 de mii de euro.

Daniel Răducanu, primar Baru: Dacă vorbim despre proiecte de suflet, vorbim de cele pe educație, grădinița cu program prelungit unde avem 76 de copii și comunitatea își asumă prânzul și toate cheltuielile, părinții nu plătesc absolut nimic.

Comuna Baru are în componență 3 sate în care trăiesc 2.800 de oameni.

Localnic: Sperăm să vină lume să locuiască aici la Baru, au infrastructură, locuri de muncă poate ar mai trebui să fie, dar în rest cred că este o comună de viitor Baru.

Tot în Baru, în baza unui parteneriat, funcționează un campus al Universității Babeș Balyai din Cluj Napoca. Studenții fac aici activități extrașcolare, în special în perioada vacanțelor sau a stagiilor de practică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri