Sari la conținut
News Alert

Hârtia pentru pomelnice se plăteşte la biserica din Năvodari

De o lună, parohul Bisericii Sfânta Parascheva din Năvodari a introdus taxa pentru hârtia de pomelnic.

Bucăţile de hârtie tipărite sunt vândute alături de lumânări şi alte obiecte religioase. Au chenare roz pentru vii şi negre pentru morţi. Nimic altceva tipărit.

Trei pomelnice încap perfect pe o foaie de hârtie de tip A4, ceea ce înseamnă că o foaie costă 75 de bani. Un calcul simplu arată că un top cu 500 de foi, care la magazin costă 15 lei, la biserica din Năvodari se vinde cu 375 de lei. Rezultă un profit de 360 de lei pentru biserică.

Preotul spune că e o metodă de a strânge bani pentru a întreţine lăcaşul de cult.

„Pentru a face un venit la biserică am făcut şi tipărite. Oamenii - ştiţi cum spune românul - se ieftinesc la făină şi se scumpesc la tărâţe. Pe când pentru a face o petrecere nu contează cât costă, dar când e vorba să ajute biserica cu un bănuţ, că noi cu bănuţul ăla facem...Şi lumânările. De ce sunt mai scumpe la noi? Noi punem o contribuţie pentru biserică, în afară de costul lor”, spune Vasile Vasile, preotul Bisericii Sfânta Parascheva.

Spre supărarea preotului, credincioşii vin cu acatistele pregătite de acasă.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului spun că decizia de a taxa hârtia este doar a parohiei din Năvodari şi nu este ilegală. În restul bisericilor, pomelnicele nu se plătesc oficial, dar oamenii lasă bani pentru citirea lor.

Şi la biserica din Năvodari oamenii plătesc pentru citirea acatistelor, fie că au cumpărat sau nu hârtia din lăcaşul de cult. Bătrânii spun că este un mod de a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru că le ascultă rugăciunile.