Războiul gunoaielor. Firmele de reciclare susțin că noua lege a salubrizării favorizează firmele de colectare

Data publicării:
salubri

Doi ani s-a lucrat la noua lege a salubrităţii. Potrivit acesteia firmele care activează în domeniu trebuie să facă ce nu au făcut de 20 de ani - să colecteze diferenţiat deşeurile, să le sorteze şi chiar să le prelucreze. Însă doar firmele mari sunt pregătite să respecte rigorile.

La Cluj, reprezentanţii companiei de salubrizare recunosc că nu sunt pregătiţi să facă faţă noii legi. „40% avem implementat sistemul de colectare selectivă”, spune Eugen Vereş, manager firmă de salubritate.

La Craiova, lucrurile stau şi mai rău. Toate rampele de gunoi din spatele blocurilor sunt ca aceasta. Nu se face colectare selectivă pentru că nu există pubele speciale pentru plastic, sticlă sau metal.

Legea va crea probleme nu foar firmelor mici de salubrizare, ci şI companiilor care prelucrează deșeuri.

Miza este valorea deșeurilor care în ultimii ani a tot crescut. Vorbim de zeci spre milioane de euro, asta e cifra la care ne referim. Au reușit să își facă un lobby atât de puternic încât să obțină nu o lege a salubrității, ci a firmelor de salubritate”, susține Constantin Damov.

Constantin Damov conduce una dintre cele mai mari firme de prelucrare a deșeurilor. Noua lege ar putea sa ii inchidă afacerea pentru că, mai nou, nu primăria este proprietara pe materialele reciclabile, aşadar partenerul firmelor de prelucrare, ci firmele de salubritate care le şi colectează. Constantin Damov susţine că legea a fost adusă în această formă de interese politice.

Legea salubritatii a fost votată de Camera Deputaților săptămâna trecută. Unul dintre cei care au decis forma finală, deputatul Eduard Martin, este acționar la una dintre marile firme de colectare a gunoiului, dar și președintele Asociației Române de Salubritate. Proprietarii firmelor de reciclare spun că el ar fi principalul responsabil de actuala formă a legii.

În primul rând nu este o lege făcută de mine. Am acțiuni într-o firmă de salubritate, nu o conduc, nu sunt în management. Nu e o întrebare la care să vă răspund acum, cum să vă spun, să vă răspund și să facem o discuție pe tema asta”, a declarat Eduard Martin.

Conform declaratiei de avere, în 2012, firma de salubritate i-a adus vicepreşedintelui Comisiei de industrii dividende de aproape 2 milioane de lei.

Compania a prosperat in ultimii ani. Şi-a extins activitatea din orașul Constanta în tot județul, iar apoi în Arad și Târgu Jiu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri