Săptămâna viitoare, angajaţii vor avea parte de un nou weekend prelungit

Data actualizării: Data publicării:
Every Day Life In Romania
BUCHAREST, ROMANIA - SEPTEMBER 06: People wak past a Versace advertisement in the city center on September 6, 2013 in Bucharest, Romania. While the country's economic output has risen significantly since it joined the European Union in 2007, it still lags in infrastructure development and the fight against corruption. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Ziua de luni, 28 mai, a doua zi de Rusalii este nelucrătoare, potrivit Codului muncii.

Every Day Life In Romania
FOTO: Getty Images

Astfel, angajaţii vor putea uni şi ziua de luni celor două zile libere de weekend.

Angajatorii au obligația de a acorda aceste zile libere salariaților sau să acorde compensații angajaților care trebuie să se prezinte și în aceste zile la lucru. Salariații care trebuie să lucreze și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală sunt, în general, angajați ai unor unități medicale, unități de alimentație publică și unități de producție „cu foc continuu”.

Munca în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală se compensează cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu se acordă zile libere, salariații trebuie să primească un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază, explică avocatnet.ro.

În afară de zilele libere din luna mai, în acest an vor mai fi șase zile de sărbătoare legală nelucrătoare și doar cinci vor pica în cursul săptămânii:

  • 1 iunie (Ziua Copilului) - vineri;

  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) - miercuri;

  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) - vineri;

  • 1 decembrie (Ziua Națională a României) - sâmbătă;

  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) - marți și miercuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri