Sari la conținut

Sindicaliști din Sănătate avertizează: Pericole în proiectul Legii salarizării unitare

Federația "Solidaritatea Sanitară" avertizează asupra riscurilor din proiectul Legii salarizării unitare, solicitând realizarea unor analize tehnice pe marginea proiectului de lege pentru a avea garanția că promisiunile Guvernului vor fi transpuse în practică, relatează Agerpres.

solidaritatea sanitara

(sursa foto: Facebook Solidaritatea Sanitară)

"Obiectivul unei abordări tehnice îl constituie eliminarea riscului de a ajunge la pierderi salariale pentru salariații din Sănătate, acestea putând fi generate fie de erorile de construcție a legii, fie din cauza unui nou mod de a gândi salarizarea în sistemul bugetar, inadecvat pentru sectorul sanitar. (...) Absența tradiționalelor analize tehnice, realizate la nivel de experți, riscă să conducă la erori grosolane, similare celor existente în legea nr. 250/2016", se arată într-un comunicat al Federației "Solidaritatea Sanitară".

Federația „Solidaritatea Sanitară” a comandat Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” o analiză de impact, "ce dezvăluie pericolele proiectului legii salarizării", iar rezultatele acesteia justifică o atitudine prudentă a reprezentanților Federației față de propunerile prezentate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale în data de 7 martie 2017, în condițiile în care "promisiunile, acceptate sub rezerva verificării lor tehnice, aduc cu ele riscuri potențiale semnificative".

Concluziile analizei comandate de federația sindicală din Sănătate arată că este folosită în mod ambiguu formula creșterii salariale, deoarece creșterea tinde să fie concentrată pe salariile de bază, impactul asupra veniturilor fiind de fapt mult mai mic.

De asemenea, o bună parte din câștigul aferent salariului de bază este realizată de fapt pe seama scăderii sporurilor, iar „plimbarea banilor dintr-un capitol în altul” nu este o creștere salarială reală, relevă concluziile analizei menționate.

"Salariații din sănătate vor fi cei mai afectați de schimbarea sistemului la capitolul pierderi, existând riscul imposibilității de a compensa suficient aceste pierderi prin creșterea salariului de bază", potrivit analizei.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a înregistrat la MMJS și la Ministerul Sănătății prima versiune a acestei analize de impact, solicitându-le totodată demararea unor întâlniri pe tema analizelor tehnice ale proiectului de lege.

Rezultatele acestei analize pot fi găsite pe site-ul special creat pentru analiza acestui proiect de lege:  http://solidaritatea-sanitara.ro/salarizare/analiza-impactului-potential-al-noului-proiect-de-lege-salarizarii-unitare-asupra-salariatilor-din-sanatate/ 

Reprezentanții sindicatelor din Sănătate s-au întâlnit, marți, la sediul Ministerului Muncii, cu ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, și ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, pentru consultări pe tema proiectului Legii salarizării unitare.

Leonard Bărăscu, președintele SANITAS, un alt sindicat din domeniul sănătății, declara în data de 7 martie, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii, că proiectul Legii salarizării unitare este unul bun, procentul de creștere în domeniul sănătății fiind, în medie, de 56,6% până în 2021.

Acesta a precizat că își dorește ca federația să aibă cât mai repede proiectul de lege pentru a putea lucra pe anexe, respectiv pe regulamentul de sporuri. Potrivit acestuia, proiectul include și două norme de hrană, care înseamnă două salarii minime pe economie, iar 5% din procentul alocat spitalului vor rămâne la nivelul ordonatorului de credite.

Tot atunci, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, susținea că proiectul Legii salarizării în sectorul bugetar pornește de la niște baze corecte și, după ce va fi discutat cu toate federațiile sindicale, va fi transmis direct la Parlament. Olguța Vasilescu a precizat că se încearcă încadrarea în anvelopa de 32 miliarde lei și că anexele ar putea suferi modificări în cazul în care nu se va respecta această anvelopă. Ministrul a menționat, de asemenea, că salariile vor crește treptat, în următorii patru ani, începând cu 1 ianuarie 2018.

Citiți și: "Voucher de vacanţă şi norme de hrană pentru toţi bugetarii" - Explicaţia în cifre a acestei declaraţii

Legea salarizării. Ce creșteri salariale sunt prevăzute pentru armată, poliție și servicii secrete

Legea salarizării | Polițiștii se pregătesc de proteste