„Vreau să vorbesc cu Angela!” Ce trebuie să faci dacă auzi asta într-un bar din București

Data actualizării: Data publicării:
Terasa Centrul Vechi Bucuresti - Guliver GettyImages
FOTO: Getty Images

Victimele abuzurilor în cluburile sau barurile din centrul Bucureștiului vor avea un cuvânt de siguranță, pe care îl vor spune atunci când cer ajutor. Personalul din aceste locații va fi instruit să recunoască atunci când cineva este agresat, în momentul în care aude cuvântul „Angela”. Până acum acest cod a fost folosit în mai multe țări din Europa dar și în Australia și a avut rezultate.

Dacă cineva vine la dumneavoastră și spune că vrea să vorbească cu Angela, de fapt are nevoie de ajutorul Poliției. Angajații barurilor și cluburilor din Centrul Vechi au fost instruiți să recunoască un cod prin care un client care este agresat de cineva să ceară ajutorul foarte simplu. Tot ce trebuie să facă persoana aflată în pericol este să pronunțe cuvântul „Angela”.

Alexandra Dinu - jurnalist Digi24: Dacă persoana din fața mea este agresivă și nu mă lasă să mă ridic de la masă este imposibil să cer ajutorul cuiva cu telefonul. Așa că este mai ușor, când vine ospătarul, să îi sugerez discret că vreau să vorbesc cu Angela.

Inițiatorii proiectului spun că în primul rând victimele trebuie să conștientizeze că se află în pericol, chiar dacă agresorul este cineva cunoscut.

Simona Voinescu - Asociația Necuvinte: Se simt vinovate că l-au băgat în seamă, că stau vinovate cu ele, că au determinat agresiunea, ceea ce este eronat, greșit și trebuie să ieșim din această mentalitate și să cerem ajutor, conform statisticelor internaționale peste 60 la sută dintre victimele unui viol sunt agresate de cineva pe care îl cunoșteau.

Diana Sarca - purtător de cuvânt Poliția Capitalei: Nu trebuie să ne referim clar la o agresiune clară, vorbim de violență, o mângâiere care nu este la locul ei, o încercare de sărut care nu este la locul ei este o posibilitate să ieși din această situație, vorbind cu angajații, cerând să vorbești cu Angela, a început procesul de instruire, angajații vor ști că ai nevoie de ajutor.

- Cel mai la îndemână este să ținem lângă noi victima, să ne asigurăm că este protejată și că este în afara oricărui pericol.

- Este o campanie foarte bună - de foarte multe ori vedem femei agresate - și chiar este un lucru minunat.

Reprezentanții poliției din Capitală spun că proiectul ”Vorbește cu Angela” nu înlocuiește linia de urgență 112.

Aurelian Ciocârlan - director adjunct Poliția Capitalei: Este o alternativă, este o formă prietenoasă de a interacțioana cu instituțiile de aplicare a legii și în alte forme ambulanță și alte chestiuni care au legătură cu nevoile persoanei

„Vorbește cu Angela” a apărut prima dată în Marea Britanie în anul 2016, iar apoi s-a extins în alte 16 țări din Europa și nu numai.

Editor web: A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri