Tactica „războiului total” din Siria, pusă în aplicare în Ucraina de noul „general Armaghedon” al lui Putin. Propaganda rusă, în delir

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0358758711-scaled-e1665466884995-1536x937
Generalul Serghei Surovikin și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Armata rusă a revenit la ceea ce știe ea să facă cel mai bine: atacuri în masă, nediscriminatorii, cu rachete asupra zonelor civile. Așa arată „războiul total” declanșat de Putin în Ucraina, la doar două zile după numirea noului comandant al trupelor ruse în această țară, în persoana generalului Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon”. Surovikin este un veteran al războaielor din Cecenia și Siria. Care pune acum în aplicare, în Ucraina, rețeta sângeroasă a aceluiași „război total” aplicată cu cruzime în special în Siria în ultimii ani și care i-a adus porecla de „generalul Armaghedon”, conform The Guardian.

Surovikin, în vârstă de 55 de ani, este un veteran al războiului civil din Tadjikistan din anii 1990, al celui de-al doilea război cecen din anii 2000 şi al intervenţiei ruseşti în Siria, lansată în 2015. El a fost până acum şeful grupării de forţe „Sud” din Ucraina și s-a aflat la comanda trupelor ruse din Siria în perioada 2017-2020.

Și peste tot pe unde a fost, Surovikin a ieșit în evidență prin acte de cruzime îndreptate cu precădere asupra civililor neînarmați. Conform Politico, Surovikin s-a remarcat de timpuriu, când a fost închis (și eliberat ulterior fără a fi pus oficial sub acuzare) după ce militarii din subordinea sa au ucis trei protestatari în Moscova, în timpul loviturii de stat eșuate din 1991 împotriva fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov.

După ce a luptat în al doilea război cecen, Surovikin a ieșit în evidență în mod special în războiul civil din Siria, unde Moscova a intervenit pentru a sprijini militar regimul dicatorului Bashar al-Assad.

President Putin visits Russian Hmeimim air base in Syria
Generalul Serghei Suvorikin și Vladimir Putin în Siria. Foto: Profimedia Images

Aici, Surovikin „a apărat interesele Moscovei” prin inițierea a zeci de atacuri aeriene și terestre asupra unor ținte civile, conform unui raport Human Rights Watch din 2020, care a precizat că forțele ruse din subordinea sa au lovit „case, școli, spitale, piețe - locurileunde oameni trăiesc, muncesc și studiază”.

Propagandiștii ruși își strigă bucuria: „Surovikin, deja te iubim! Ține-o tot așa”

Tot aici, în Siria, „generalul Armaghedon” și-a format o relație de bună colaborare cu mercenarii grupului Wagner. Nu întâmplător, alegerea sa în fruntea trupelor ruse din Ucraina a fost salutată de Evgheni Prigojin, șeful acestei grupări, dar și de liderul cecen Ramzan Kadîrov.

„Acum, sunt 100% mulțumit cu operațiunea”, a comentat Kadîrov.

Dar Kadîrov nu e singurul mulțumit de numirea lui Surovikin. Numirea sa la conducerea armatei a provocat un val de simpatie în rândul ideologilor și propagandiștilor Kremlinului, precizează The Moscow Times.

„Și iată care este răspunsul pentru voi”, a scris Margarita Simonian, redactora-șefă a postului RT - Russia Today.

Jurnalistul pro-Kremlin Alexander Kotz a avut o atitudine și mai tranșantă.

„Să sperăm că nu e doar o acțiune singulară de răzbunare, ci un nou mod de a duce războiul”

„Surovikin, deja te iubim, ține-o tot așa!”, a fost comentariul publicat pe contul de Telegram al canalului pro-Kremlin „Turned on Z-War”.

Guvernatorul Crimeei, Serghei Aksionov a precizat că bombardamentele de luni „sunt doar începutul”.

„Țin minte că după atacul terorist asupra podului din Crimeea, (ucrainenii) s-au întrebat: Ce urmează, rusnacilor? Ei, ăsta e răspunsul. Și e doar începutul”

Vladimir Putin l-a numit pe generalul Serghei Surovikin să conducă ofensiva în Ucraina după ce Moscova a suferit o serie de eşecuri militare care au declanşat critici la adresa conducerii armatei. Ministerul rus al Apărării a declarat că Surovikin a fost numit „comandant al Grupării Comune de Forțe în zonele operațiunii militare speciale”, folosind termenul Kremlinului pentru războiul din Ucraina. Decizia a fost anunțată după ce forțele Moscovei au fost respinse de Kiev în ultimele săptămâni în zonele pe care Kremlinul le declarase rusești „pentru totdeauna”.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri