Ucrainenii susțin că au distrus toate tancurile active din dotarea armatei ruse

Data actualizării: Data publicării:
Daily Life In Velyka Dymerka Village Near Kyiv, As Russians Continue War In Ukraine - 22 Jul 2022
Resturile tancurilor distruse în războiul din Ucraina zac pe străzi, în păduri și în curțile oamenilor. Sursa foto: Profimedia Images

Statul major al armatei ucrainene a susținut, într-un comunicat difuzat miercuri, că rușii au pierdut până acum 2.801 de tancuri, de la începutul invaziei în Ucraina și până în prezent. Dacă această cifră ar fi adevărată, ar însemna că forțele Moscovei au pierdut, practic, toate tancurile operaționale aflate în dotarea armatei ruse înainte de declanșarea invaziei.

Centrul pentru Studii Strategice din SUA a estimat că, înainte de 24 februarie 2022, armata rusă avea 2.800 de tancuri operaționale (active) și alte 10.000 în rezervă.

În luna septembrie, rușii depășiseră „borna” de 1.000 de tancuri distruse, abandonate sau capturate de forțele Kievului, după șase luni și jumătate de război în Ucraina, conform Moscow Times. Practic, rușii pierduseră, până în septembrie, peste o treime din numărul tancurilor aflate în dotare

Încă din luna mai, rușii au decis să scoată din depozite mai multe tancuri vechi, de pe vremea URSS, pentru a fi folosite în Ucraina, mai exact tancuri T-62, un model de tanc depăşit moral şi inferior din toate punctele de vedere (putere de foc, blindaj, sisteme de ochire şi comandă a focului, comunicaţii etc.) faţă de orice alt tanc aflat în prezent pe frontul din Ucraina.

Conform blogului militar Oryx, specializat în agregarea tuturor informațiilor provenite din surse deschise (în special fotografii și înregistrări video postate pe rețelele sociale) referitoare la pierderile de echipament și tehnică militară, rușii au pierdut 1.450 de tancuri. Cifra, bazată exclusiv pe probe foto/video, reprezintă jumătate din numărul inițial de tancuri (2.800) operaționale aflate în dotarea armatei ruse înainte de invazia în Ucraina.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri