Copii cu dizabilități încuiați cu zăvorul și tratați cu medicamente expirate, descoperiți la mai multe centre din Târgu Mureș

Data actualizării: Data publicării:
copil
Copii cu dizabilități încuiați cu zăvorul și tratați cu medicamente expirate, descoperiți la mai multe centre din Târgu Mureș. Foto: captură video

Protecția Copilului trimite Corpul de control în patru centre ale statului din Târgu-Mureș, unde zeci de copii erau ținuți în condiții inumane. Erau neglijați, încuiați cu zăvorul și primeau medicamente expirate. În plus, inspectorii Consiliului de Monitorizare și reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au decoperit că cele patru centre funcționau ilegal. Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!

ACTUALIZARE 13.30 Purtătorul de cuvânt al DGASPC a recunoscut că știa că aceste centre funcționau fără licență, dar nu a luat măsuri pentru că erau în reorganizare.

Constantin Doru, purtător de cuvânt DGASPC Mureș: Suntem în proces de reorganizare, într-adevăr aceste servicii nu mai pot funcționa sub denumirea de centre rezidențiale pentru copii cu deficiențe neuropsihiatrice și vor fi reorganziate ca să aibă o capacitate maximă de 12 copii și vor funcționa sub titulatura de case de tip familial pentru copii cu dizabilități.

ACTUALIZARE 10.40 Președintele ANPDCA anunță că va trimite Corpul de control pentru a investiga acest caz.

Rareș-Petru Achiriloaie, președinte ANPDCA: Din cele comunicate, într-adevăr, sunt o serie de elemente care par a fi de o gravitate foarte mare. Prima măsură pe care o vom lua noi este să trimitem Corpul de control ca să investigăm în mod specific și cu o abordare clară acest caz. Am mai primit într-adevăr sesizări de la Centrul de Resurse Juridice pe parcursul anului 2024, însă nu specific legat de aceste centre și legat de alte spețe la care le-am și răspuns. La Târgu Mureș și în mod specific în județul Mureș, pe parcursul anului 2024, nu am avut niciun control efectuat de Corpul de control, au fost sesizate nereguli mai degrabă în alte județe și dau exemple Galați, Timișoara, Covasna și altfel în care am trimis Corpul de control, am dispus o anchetă acolo și iată că acum a venit și rândul Mureșului.

În unul dintre centre au fost găsi găsiți 13 copii încuiați în camere cu un zăvor. Personalul spune că a apelat la această metodă pentru că nu este suficient personal pentru a-i supraveghea.

Inspectorii Consiliului de monitorizare, dar și reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au găsit în două dintre centre medicamente expirate, despre care personalul le-a spus că le-ar fi administrat copiilor.

De asemenea, toate cele patru centre în care au fost făcute vizite în această dimineață funcționează ilegal. Nu mai au licență de funcționare încă de la începutul lunii decembrie 2024.

Georgiana Pascu, manager la Centrul de Resurse Juridice: Este o situație teribil de tristă, pentru că vorbim de 63 de copii, copii cu dizabilități, cu vârste cuprinse între 3 și 14 sau 18 ani. Nu avem încă vârstele exacte. Prima dată am ajuns într-unul dintre cele patru centre, în martie, la începutul anului trecut, când am găsit 18 copii cu vârste începând cu 3 ani într-un centru din centrul orașului Târgu Mureș. De ce este teribil de grav această situație? Pentru că în cadrul nenumăratelor vizite pe care noi le-am realizat în ultimul an am pierdut numărul vizitelor și anunțate și neanunțate. Pe de o parte am sesizat neregulile și pe de altă parte am încercat să ajutăm în mod concret, aducând medici specialiști, echipamente cumpărate din fonduri private pentru ca acești copii să fie ridicați din pat și nu s-au luat măsuri. Nu doar că nu s-au luat măsuri, dar vorbim despre copii care au fost luați din grija părinților, părinții au fost decăzuți din drepturi, directorul DGASPC a devenit reprezentantul lor legal, vorbim despre copii pe care i-am dus la recuperare la București, vorbim despre faptul că directoarea DGASPC Mureș nu a înștiințat instanța în speță, tribunalul cu privire la schimbarea măsurii de plasament, prin urmare, a ținut ilegal un copil aproape un an de zile în București, copil care a fost salvat de medicii de la Spitalul Gomoiu din București și ținut cu mare grijă de o fundație din Ilfov.

”În dimineaţa zilei de 11 ianuarie 2025, în intervalul orar cuprins între 5:30 şi 7:00, reprezentanţi ai Centrului de Resurse Juridice (CRJ) şi ai Consiliului de Monitorizare (Legea nr. 8/2016) au vizitat inopinat copiii plasaţi în patru centre de plasament, din subordinea DGASPC Mureş, aflate pe raza Municipiului Târgu Mureş. În cele patru centre vizitate sunt instituţionalizaţi în total 63 de copii cu dizabilităţi (61 prezenţi în centre şi 2 internaţi în spital), deşi capacitatea pentru care iniţial a fost eliberată licenţa de funcţionare era pentru un număr de 51 de beneficiari. La momentul vizitei, toate cele patru centre funcţionează în afara legii, licenţele de funcţionare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024”, a transmis, sâmbătă, Centrul de Resurse Juridice, într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii organizaţiei anunţă că, în timpul vizitei au fost identificate mai multe ilegalităţi, esenţiale fiind următoarele:

-Copii cu vârste cuprinse între 3-7 ani nu sunt în grija asistenţilor maternali profesionişti, aşa cum prevede legea, ci închişi în centre. Astfel, DGASPC Mureş a încălcat obligaţia de a asigura îngrijirea copiilor în mediul familial.
-Într-unul din centre, opt copii erau închişi în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieşi din camere. Personalul de serviciu ne-a comunicat că au apelat la această modalitate din lipsă de personal.
-În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgenţă, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând.
-În toate cele patru centre, condiţiile de viaţă şi îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale, fiind observaţi şi 9 copii într-un dormitor, camere fără uşi, spaţii insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime – toate acestea fiind de natură să pericliteze viaţa şi integritatea copiilor.
-Într-unul dintre centre, am găsit un focar de varicelă, cinci copii fiind diagnosticaţi, nu toţi erau izolaţi de ceilalţi copii instituţionalizaţi.
-Sunt copii cu dizabilităţi care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deşi medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viaţa în pericol.

Organizaţia anunţă că, din martie 2024, centrele au fost verificate în repetate rânduri.

”În toate vizitele, CRJ a observat aceeaşi situaţie – probleme grave de supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentaţii adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităţilor şi a recuperării copiilor, instituţionalizare forţată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate şi ulterior instituţionalizării – li s-a restricţionat dreptul de a-şi vizita copiii”, a mai transmis organizaţia, citată de News.ro.

Reprezentanţii acesteia anunţă că toate vizitele CRJ în Centrul Trebely ”au demonstrat că aceşti copii sunt neîngrijiţi, uneori lăsaţi singuri şi nesupravegheaţi, lipsiţi de activităţi de recuperare şi reabilitare specifice – care au constituit principalul temei pentru instituţionalizarea lor în acel centru, lipsiţi de îngrijire medicală adecvată, lipsiţi de alimentaţie corectă şi evaluată din punct de vedere nutriţional”.

”În fişele copiilor de prezentare la camera de urgenţă a Spitalului judeţean / Spitalului de urgenţă Tg. Mureş apar menţiuni referitoare la internarea fără aparţinător a copiilor sau prezentarea doar în regim de urgenţă şi nu pentru consult de specialitate. Pentru mai mulţi copii, medicii de urgenţă au consemnat la internare, malnutriţie şi deshidratare severă”, mai arată organizaţia.

Potrivit acesteia, în ciuda unei scheme de personal generoase, CRJ a constatat nereguli în cadrul vizitelor de monitorizare, mai ales legate de neparticiparea personalului la activităţi conform fişei de post (neprezentarea la program) şi oferirea de servicii de îngrijire inadecvate nevoilor specifice ale copiilor cazaţi în centru.

”În majoritatea vizitelor inopinate s-a putut observa lipsa personalului de specialitate şi chiar a unui program concret care să fie afişat sau cunoscut. Singurele persoane observate în mod curent fiind două îngrijitoare responsabile cu hrănirea, igiena, supravegherea copiilor şi menţinerea curăţeniei în centru. În unele cazuri, în momentul în care îngrijitoarele îşi luau pauze, copiii rămâneau complet nesupravegheaţi. Considerăm că lipsa de supraveghere a copiilor presupune o atitudine neglijentă şi înseamnă un risc ridicat pentru sănătatea şi integritatea corporală a copiilor. Subliniem faptul că mulţi dintre copii au fost diagnosticaţi cu epilepsie şi majoritatea lor nu se pot deplasa singuri”, mai arată CRJ.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri