„Una dintre cele mai periculoase ciuperci” din lume se vinde legal în SUA. Uneori provoacă euforie, alteori demență

Data publicării:
Ciuperca cu efecte halucinogene Amanita muscaria
Efectul halucinogen începe să se simtă la 10 minute după ingerare și poate dura de la patru la opt ore, în funcție de cantitatea consumată. Foto: Profimedia Images

O specie de ciuperci psihedelice poate fi cumpărată legal în Statele Unite, dar experții avertizează că în afară de euforie, aceasta poate provoca „demență temporară” – o persoană care a consumat din greșeală ciuperci „magice” a intrat în comă, potrivit Business Insider.

Amanita muscaria a ajuns recent subiect de știri atunci când un magazin din SUA, din statul Florida, a anunțat că este primul care vinde legal acest tip de ciuperci în America. Produsele puse în vânzare includ un „joint” și gustări care conțin Amanita muscaria, precum și capsule și jeleuri derivate din această specie de ciuperci.

Cunoscută și sub numele de „buretele muștelor” sau „muscăriță”, ciuperca psihoactivă este legală în toate statele americane mai puțin Louisiana. Cele mai multe cărți de specialitate spun că ciuperca este otrăvitoare, dar culturile antice din Orientul Îndepărtat al Rusiei o foloseau ca medicament, potrivit micologului australian Caine Barlow.

Principalul ingredient psihoactiv din muscăriță este muscimolul, care acționează asupra creierului într-un mod asemănător alcoolului. Efectul halucinogen începe să se simtă la 10 minute după ingerare și poate dura de la patru la opt ore, în funcție de cantitatea consumată.

În general, muscimolul este un calmant cu un efect mai pronunțat decât alcoolul, în timp ce psilocibina produce efecte asemănătoare cu LSD-ul, inclusiv halucinații, potrivit specialistului în ciuperci Alan Rockefeller.

Două din cinci persoane care consumă ciuperca „magică” se simt rău

Conform relatărilor consumatorilor, cam două din cinci persoane se simt rău după ce consumă muscăriță și în jur de una din cinci persoane se pot bucura de efectele ciupercii, potrivit lui Rockefeller.

În doze mici (între o jumătate de ciupercă și o ciupercă întreagă), Amanita muscaria este „destul de plăcută”, dar în doze mari poate deveni „greu de gestionat”, potrivit lui Barlow, care a spus că ciuperca poate provoca sentimente euforice și o stare asemănătoare unui vis.

Veverițe-ciuperci
În afară de efectele negative pe care le poate avea, ciuperca „magică” poate provoca sentimente euforice și o stare asemănătoare unui vis. Foto: Profimedia Images

Ciuperca ar putea provoca și stări de vomă, o lipsă de coordonare, pierderea simțului mediului înconjurător pentru câteva ore, distorsionări ale proporțiilor – lucrurile par mai mici sau mai mari decât sunt ele în realitate – efectul de „looping” – comportament și gândire repetitive din care nu mai poți ieși – și senzația că ți-ai luat zborul.

Paul Stamets, un micolog de top, a spus într-un interviu că Amanita muscaria este „una dintre cele mai periculoase ciuperci” și că poate provoca „demență temporară”. „Cu siguranță vă sfătuiesc să nu o încercați”, a spus Stamets.

O persoană a intrat în comă după ce a consumat din greșeală muscăriță, potrivit unui studiu de caz publicat în European Journal of Case Reports in Internal Medicine.

„Mă îngrijorează posibilitatea ca cuiva să i se facă rău sau să ajungă la spital”, a spus Michael Grieco, un politician american din Florida care ar dori legalizarea psilocibinei pentru tratarea depresiei și a tulburărilor de stres post-traumatic în clinici.

Fondatorul farmaciei din Florida care vinde Amanita muscaria a spus că ciuperca poate fi consumată în siguranță și este folosită de culturile băștinașe și că poate provoca stări de vomă și diaree doar dacă este consumată crudă, toxicitatea ei putând fi redusă prin fierbere și tratare.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri