D. Cioloş: Oamenii trebuie ajutaţi să nu rămână fără porcul de Crăciun din cauza situaţiei independente de voinţa lor

Data publicării:
161208_dacdaciian_ciolos_08_inquam_octav_ganea__ILUSTRATIE_CIOLOS_15_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Răspândirea focarelor de pestă porcină putea fi evitată. O spune chiar fostul comisar european pentru agricultură, Dacian Cioloş, care s-a confruntat cu acest virus şi în 2016, pe când era ministru. Fostul premier este convins că încă se mai poate face ceva pentru a salva ceea ce a mai rămas în crescătoriile de porci şi că un rol decisiv în acest sens îl are Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară. Dacian Cioloş a atras atenţia, la Digi24, şi asupra impactului pe care această boală îl va avea asupra economiei noastre.

„E o impresie clară că situaţia e scăpată de sub control când explodează în halul acesta numărul de focare.

Exista acea hotărâre de Guvern care spunea clar paşii prin care să previi astfel de situaţii şi, în momentul în care identifici problema, să poţi să izolezi focarul.

Avem un risc economic major pentru tot sectorul creşterii porcului pentru care am cheltuit foarte mulţi bani în ultimii 10 ani, o dată ca să scăpăm de pestă, să putem comercializa în UE şi să facem sectorul competitiv.

E inadmisibil ca din cauza indiferenţei, a superficialităţii, a incompetenţei, în unele cazuri, să punem în pericol întreg sectorul.

În hotărârea de Guvern din 2016 se precizează clar rolul fiecărui minister implicat în acest proces, pentru că e vorba de a ţine sub control focarele şi circulaţia oamenilor şi a animalelor, de o informare a populaţiei ca să ştie ce are de făcut ca sa reducă, pe cât posibil, transmiterea virsului.

Oamenii aceştia trebuie ajutaţi să nu rămână fără porcul de Crăciun din cauza situaţiei care e independentă de voinţa lor”, a spus Dacian Cioloş.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri