După ce Ucraina a anunțat că îl așteaptă pe Daea la negocieri în scandalul cerealelor, PSD pasează problema la MAE

Data actualizării: Data publicării:
Petre Daea langa o remorca cu cereale
Vineri, ministrul Daea va discuta despre acest subiect cu omologul ucrainean și cu cel polonez. Foto: Facebook / Petre Daea

PSD salută răspunsul prompt al ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la solicitarea de a deschide dialogul diplomatic cu Ucraina în privința unui acord de suspendare temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia. Vineri, ministrul Daea va discuta despre acest subiect cu omologul ucrainean și cu cel polonez.

„Ministrul Agriculturii din România este pregătit să abordeze acest subiect cu omologul său ucrainean, imediat după parcurgerea protocoalelor diplomatice dintre ministerele de externe dintre cele două țări”, transmit social-democrații.

În acest context, PSD își exprimă încrederea că Ministerul Afacerilor Externe și Reprezentanța Permanentă a României de pe lângă Uniunea Europeană vor susține, în cadrul reuniunii din 19 aprilie 2023 a „Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre de pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER), propunerea înaintată de Ministerul Agriculturii din România în privința activării măsurii de salvgardare accelerată, respectiv suspendarea temporară a scutirii de taxe pentru produsele ucrainene în statele membre afectate grav de exportul de cereale din Ucraina, fără însă a se limita culoarele de tranzit către alte țări”, se mai arată în comunicatul PSD.

„Mâine sunt în dialog direct cu toți miniștrii din zona aceasta afectată a cerealelor din Ucraina pentru a închega o misiune comună. Am facut toate demersurile, știu de scrisoare din 7 aprilie. Deocamdată nu există niciun model, avem doar o solicitare, modelul polonez are și o cotă electorală, motiv pentru care trebuie să fim foarte atenți în compunerea doleanțelor noastre”, a spus Petre Daea la Antena 3.

„Noi ne gândim să oprim importurile pentru o perioada determinată de timp, pentru că trebuie să golim magaziile, ca să ne pregătim pentru noua recoltă”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Ucraina și România vor începe negocieri în criza cerealelor. Kuleba l-a anunțat pe Aurescu că Daea este așteptat la discuții

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a vorbit miercuri la telefon cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba despre problema cerealelor ucrainene, după PSD a cerut MAE să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească. Kuleba a propus ca ministerele Agriculturii din cele două țări să discute direct pe acest subiect.

România este una dintre țările care oferă ajutor Ucrainei să-și exporte produsele agricole, dar acest lucru a dus la nemulțumirea fermierilor, care se plâng de scăderea prețurilor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri