România nu a convins Comisia Europeană în privința consumului de produse locale

Data actualizării: Data publicării:
Jnc9ODAwJmhhc2g9YjY1MTczMWVkMDBhYmJjODJkMDNlMTMzNWQxMGViMTc=.thumb

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, spune că România riscă să intre în infrigement deoarece Comisia Europeană nu a acceptat definţia lanţului scurt din legea românească. Noul Parlament ar putea modifica legea.

Jnc9ODAwJmhhc2g9YjY1MTczMWVkMDBhYmJjODJkMDNlMTMzNWQxMGViMTc=.thumb

România riscă să intre în infrigment deoarece Comisia Europeană nu a acceptat definţia lanţului scurt agreată de legea românească, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care susţine că "a auzit" că viitorul Parlament vrea să amendeze legea care obligă magazinele să vândă produse locale în proporţie de 51%.

Sperăm că se va găsi o soluţie optimă astfel încât să se evite orice infrigement", a afirmat Irimescu, într-o conferinţă de presă în care şi-a făcut bilanţul la şefia Ministerului Agriculturii, potrivit News.ro.

Ministrul a explicat de ce riscă România să intre în infrigment din cauza legii care obligă magazinele româneşti să deţină produse în proporţie de 51% din lanţul scurt.

Astfel, lanţul de aprovizionare este alcătuit din producător, procesator, comerciant şi consumator, iar potrivit legislaţiei europene, lanţul scurt înseamnă eliminarea unei verigi dintre producător şi consumator.

"Fie înlături procesatorul, fie înlături comerciantul. Dar cum nu puteam înlătura nici procesatorul şi nici comerciantul, de aceea în definiţia legii lanţul scurt înseamnă produs local. De aici şi procedura de infrigment", a spus Irimescu. 

În momentul în care s-a adopta legea, comercianţii din România au angajat o firmă de avocatură care să le apere interesele, fiind nemulţumiţi de patru puncte, printre care şi procentul de 51% produse româneşti.

Ministerul Agriculturii a trimis explicaţii la Bruxelles pentru cele patru puncte, însă Comisia Europeană nu a fost mulţumită de explicaţiile pentru punctul cu 51% produse provenit din lanţul scurt şi nici nu a acceptat noua interpretare a lanţul scurt din legea românească. 

Explicaţiile vin în contextul în care luni a fost pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern prin care vor fi stabilite normele metodologice pentru legea care prevede ca 51% din produsele alimentare din magazine să provină din lanţul scurt.

Irimescu susţine că normele pentru aplicarea legii nu vor mai putea fi adoptate de actualul Guvern, deoarece mai există o singură sedinţă de Guvern, ce va avea loc marţi, însă acesta susţine că normele ar trebui adoptate de viitorul Executiv pană la începutul lunii ianuarie 2017, astfel încât să fie implementate până pe 15 ianuarie.

În 18 iulie a intrat în vigoare Legea nr. 150/2016, care modifică şi completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

La sfârşitul lunii noiembrie, ministrul Agriculturii avertiza, într-un interviu acordat News.ro, că România riscă declanşarea unei proceduri de infringement din cauza prevederii care obligă magazinele ca 51% din produsele de pe rafturi să fie româneşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri