Sari la conținut

Aleșii au votat bugetul pe 2015. Victor Ponta: Sper să nu fie contestat la CCR

Sursa foto: Mediafax 

Actualizare 11.00. Contestarea proiectului de buget la Curtea Constituţională şi neaplicarea acestuia din ianuarie va impune amânarea tuturor măsurilor adoptate, precum majorarea pensiilor şi introducerea TVA de 9% la pachete turistice, a afirmat premierul Victor Ponta, adăugând că speră ca bugetul să nu fie contestat. 

Vreau să fac un singur apel la seriozitate şi responsabilitate: înţeleg poziţii politice şi politicianiste uneori, însă vreau să transmit tuturor cetăţenilor acestei ţări că, în msura în care acest buget va fi contestat la Curtea Constituţională şi nu va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015, toţi cei care aşteaptă pensiile mărite, subvenţiile, cei care vând pachete de turism cu TVA redus vor aştepta degeaba şi vor trebui să-i întrebe pe colegii care contestă la Curtea Constituţională de ce nu îşi primesc pensiile, de ce nu-şi primesc alocaţiile mărite conform noului buget. În măsura în care bugetul nu este în vigoare, se aplică 1 pe 12 din bugetul anterior, care nu prevedea aceste creşteri”, a spus Victor Ponta, în plenul Parlamentului, citat de Mediafax.

Premierul a menționat că speră ca bugetul să fie în vigoare la 1 ianuarie şi că declaraţia privind contestarea proiectului de buget a fost doar una politică, altfel toate prevederile trebuie amânate.

PNL a decis să conteste la Curtea Constituţională legea bugetului de stat pe anul 2015, a anunţat, duminică, deputatul Eugen Nicolăescu, după ce plenul Parlamentului a adoptat proiectul de lege.

„Grupurile noastre parlamentare au luat decizia să conteste la Curtea Constituţională un asemenea buget, care este neconstituţional”, a spus Eugen Nicolăescu, după votul final dat în cazul proiectului bugetului de stat.


Actualizare 10.30: Legea bugetului a fost adoptată cu 339 de voturi „pentru” și 141 de voturi „împotrivă”.


În doar două zile, vineri şi sâmbătă, parlamentarii au lucrat şi au dezbătut şi votat pe articole cele două bugete. O mobilizare fără precedent, având în vedere că, în anii trecuţi, aleşii aveau nevoie chiar şi de două săptămâni până să ajungă la votul final.

Parlamentarii au finalizat dezbaterile pe tema bugetului
Bugetul ministerelor pe 2015, votat pe articole. Bugetele localităţilor vor avea limite minime obligatorii

Graba din acest an are însă o explicaţie - bugetul de stat trebuie adoptat înainte ca preşedintele ales, Klaus Iohannis, să depună jurământul în şedinţa plenului comun, ceremonie programată pentru ora 12:00.

Programul ceremoniei depunerii jurământului de către președintele ales, Klaus Iohannis
Traseul lui Klaus Iohannis de la depunerea jurământului la preluarea mandatului