Activitățile și numărul de angajați al PFA și Întreprinderilor Individuale, limitat

Data publicării:
Screen-Shot-2015-07-15-at-10.10.12-680x365

Numărul obiectelor de activitate potrivit Nomenclatorului CAEN, precum și numărul angajaților pe care îi poate avea o persoană fizică autorizată (PFA) sau o întreprindere individuală (II) se vor limita începând cu data de 16 ianuarie 2017, se arată într-o informare publicată pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Screen-Shot-2015-07-15-at-10.10.12-680x365

"Potrivit Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I în data de 19.10.2016), se modifică modul de înregistrare și de funcționare a persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor individuale (II) și întreprinderilor familiale (IF). Principalele modificări vizează numărul maxim de angajați și numărul activităților pe care PFA/II le pot avea în obiectul de activitate. Astfel, art. 16 alin. (1) prevede că "PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN", în timp ce art. 24 alin. (1) stipulează că "întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activități prevăzute de codul CAEN", menționează sursa citată.

În ceea ce privește numărul de angajați, art. 17 alin. (1) prevede că "PFA poate desfășura activitățile pentru care este autorizată singură sau împreună cu cel mult 3 persoane angajate de aceasta, în calitate de angajator cu contract individual de muncă încheiat și înregistrat în condițiile legii".

Întreprinderea individuală poate angaja cel mult 8 salariați, terțe persoane, cu contract individual de muncă încheiat și înregistrat în condițiile legii și poate stabili relații contractuale, în condițiile legii, informează Agerpres.

"Persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale vor solicita oficiului registrului comerțului competent modificarea, în mod corespunzător, a mențiunilor din registrul comerțului în termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a legii. Potrivit alin. 4, modificarea mențiunilor referitoare la obiectul de activitate și emiterea noilor certificate de înregistrare se realizează, pe baza cererii, de oficiul registrului comerțului, cu titlu gratuit", informează ONRC.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri