BUSINESS CLUB. Petrolul reacționează la conflictul sirian

Data publicării:
conducte petroliere irak mfax

Americanii se pare că au în vedere lovituri cu precizie chirurgicală, în puncte fierbinți. Piețele sunt deja agitate. Investitorii își fac bagajele și pleacă de pe bursele arabe, iar prețul petrolului a luat-o în sus. Nu de speriat, dar o creștere de 5% destul de rapid... nu e de colo.

Acestea sunt mișcări anticipative, ele se pot accentua când lovitura militară va fi efectivă. Siria nu este cine știe ce producător de petrol, dar un conflict în zona care livrează o treime din petrolul lumii nu poate da decât probleme cu livrările. Unii analiști au pus chiar și creșterea euro de la noi pe seama acestui fenomen.

Lira turcească e făcută praf. Și aurul a avut o creștere. A trecut de 1400 de dolari pe unicie. Investitorii se uită către acele plasamente sigure în asemenea momente, dar pe aur aveam deja un semn și de fapt efectul este combinat. Sunt problemele din Siria, dar și perspectiva ca Rezerva federală americană să înceapă reducerea cantității de bani ieftini.

Vom avea un început de toamnă destul de agitat. Dar nu e un capăt de lume, s-ar putea ca deciziile Rezervei federale americane să ne priască, nouă și celorlalte țări din regiune. Cât banii au fost ieftini, au curs către piețe în curs de dezvoltare, și de aici, dar mai ales din Asia. Acum că se cam termină rația, investitorii caută noi zone de investiții, iar Europa Centrală și de Est poate fi o țintă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri