Cercul vicios al supraîndatorării firmelor: băncile nu le dau credite pentru că nu pot recupera datoriile de la rău-platnici

Data publicării:
banca credite ghiseu finante sursa foto digi24-1

Băncile sunt şi mai strânse la pungă pentru că s-au cam fript. Două din zece credite pe care le-au dat au ajuns să fie cu probleme. Adică cei care au luat bani nu reuşesc să-şi achite ratele, mai grav, ajung să nu mai poată să dea niciun ban înapoi.

Insolvenţe au fost mai puţine anul acesta, dar rata de succes rămâne scăzută.

Companiile româneşti sunt supraîndatorate şi multe au şanse minime să-şi dea datoriile înapoi la timp. Intră într-un cerc vicios în care nici nu au bani, dar nici nu pot accesa noi credite.

Datele băncilor arată o creştere continuă a ratei de credite cu probleme. Dacă în 2008 rata creditelor neperformante nu trecea de 3 la sută din totalul împrumuturilor acordate, media a sărit de 19 la sută anul trecut, iar acum se îndreaptă spre 20 la sută.

Tendinţa de creştere a neperformantelor se va menţine şi în 2014, pentru că accesul la noi credite este mai dificil. Băncile au recuperat bani de la rău-platnici, aşa că principala preocupare a devenit gestionarea creanţelor, pe când creditarea a fost lăsată pe locul al doilea.

Pericolul restrângerii accesului la credite este ca firmele să fie secătuite de lichidităţi. Fără bani, ele nu pot funcţiona, deci nu pot genera alţi bani cu care să-şi acopere datoriile. Şi atunci ajung în insolvenţă, pentru a se apăra de creditori pentru o vreme. De la începutul anului şi până acum, la Registrul Comerţului au apărut peste 10 mii de dosare de insolvenţă. Este un număr mai mic cu 7 la sută, dar riscurile rămân.

Numărul de bilete la ordin refuzate de bănci a crescut, arată datele Casei de Insolvenţă Transilvania. În prima jumătate a anului, sumele refuzate la plată depăşeau 1,3 miliarde de euro, adică 70 la sută din totalul pe anul trecut şi 90 la sută faţă de 2011. În această situaţie, soluţia este restructurarea. Problema supraîndatorării poate fi diminuată dacă se face o restructurare a creditelor, care să se plieze mai bine situaţia firmelor în dificultate. Problema este că prea puţine firme reuşesc să se reorganizeze cu succes pentru a supravieţui. Specialiştii în insolvenţă arată că sub 5 la sută din firme reuşesc să iasă cu succes din insolvenţă. Restul intră în faliment. Iar băncile sunt cele mai expuse. Acestea îşi recuperează, în medie, cel mult o treime din împrumuturi neperformante acordate firmelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri