Clienții Prima Casă pot deveni chiriași la ANL, dacă nu își plătesc ratele

Data publicării:
ANL-sediu

Potrivit inițatorului, proiectul de lege este menit să ofere aceeași protecție consumatorilor persoane fizice care au credite prin programul Prima Casă cu cei care au primit deja o astfel de protecție odată cu adoptarea legii dării în plată.

Mecanismul propus de Zamfir prevede că în 15 zile de la momentul în care clientul băncii a ajus să primească somaţie de executare silită , el îşi poate manifesta dorinţa de a rămâne, cu chirie, în locuinţa pentru care a ajuns să nu mai poată plăti ratele.

Fiscul, adică instituția care execută silit locuinţele pentru care statul a garantat creditele care au ajuns să nu mai poată fi plătite, opreşte executarea silită şi vinde casa către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL).

ANL va fi obligată să cumpere de la finațator locuinţa la un preţ egal cu valoarea soldului creditului rămas de achitat de cel care nu îşi mai poate plăti ratele. Fostul proprietar va încheia un contract de închiriere, timp de cinci ani, şi va plăti chirie către ANL, valoarea chiriei urmând să fie stabilită, anual, de Guvern, prin Hotărâre.

După ce trec cei cinci ani, fostul proprietar are drept de preeemţiune la cumpărarea casei de la stat, la preţul la care ANL a cumpărat-o în trecut de la el, ajustat cu rata inflaţiei.

Dacă chiriașul nu dorește să exercite dreptul de preemțiune, ANL poate dispune de locuință, propune proiectul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri