Sari la conținut

România va echipa și întreține elicopterele Black Hawk din Europa centrală

Companiile ROMAERO și SIKORSKY - parte a grupului Lockheed Martin au semnat miercuri un acord de parteneriat industrial, la sediul Ministerului Economiei, în prezența ministrului Economiei și a reprezentanților Ambasadei SUA la București. În urma acordului, compania românească va echipa și întreține elicopterele Sikorsky UH-60 Black Hawk din Europa centrală.

Parteneriatul industrial dintre ROMAERO și SIKORSKY (parte al grupului Lockheed Martin) se axează pe activități care vor asigura participarea pe termen lung a mai multor companii din industria națională de apărare a României la lucrări de asamblare, echipare, customizare și întreținere a elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk. Centrul de la București va fi singurul autorizat de grupul Lockheed Martin pentru echiparea și întreținerea elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk în Europa Centrală.

Acordul semnat astăzi reprezintă o confirmare a potențialului industriei românești, care este capabilă să realizeze produse cu valoare adăugată ridicată. În același timp, acest acord este și o confirmare a bunelor relații și a parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, a declarat Dănuț Andrușcă, ministrul Economiei.

Eric Schreiber, vicepreședintele Sikorsky (parte din Lockheed Martin Corporation) a declarat că „abilitatea noastră de a furniza cel mai capabil elicopter în lupta de suprafață (ASuW) și anti-submarin (ASW) existent ar putea oferi României, la cel mai competitiv preț, acoperirea necesară importantei poziții strategice pe care aceasta o deține la Marea Neagră”.

Calitățile elicopterului Black Hawk sunt impresionante: poate îndeplini misiuni în toate anotimpurile, poate zbura în furtună, ziua sau noaptea, este foarte rapid și poate transporta un număr mare de pasageri pe care îi protejează chiar și împotriva loviturilor de tun de calibru până la 23mm. Dotat cu armament, Black Hawk devine redutabil în comparație chiar cu aeronave specializate numai pentru luptă. În misiunile umanitare este greu de întrecut, iar ca vehicul aerian de pază a frontierelor este deosebit de valoros.

ROMAERO va întreprinde tot ce este necesar a asigura succesul acestui proiect cu acoperire din Turcia până în Polonia. Experiența noastră de aproape 100 ani în aeronautica civilă și militară, resursa umană calificată, infrastructura educațională și capabilitățile de producție disponibile, atât în București, cât și la partenerii noștri din teritoriu fac România atractivă pentru marii producători de tehnică militară din lume, așa cum este Lockheed Martin Corporation”, a declarat Remus Vulpescu, directorul ROMAERO.

Elicopterul Sikorsky UH-60 Black Hawk este cel mai utilizat elicopter multi-misiune din lume, cu peste 4.500 unități în serviciu în cadrul forțelor armate ale SUA și altor peste 20 de state.

Elicopterul va avea o perioadă de utilizare ce depășește anul 2050. Cu peste 17 variante de echipare, elicopterul oferă capabilități de referință în operațiuni ale forțelor speciale, diverse misiuni de luptă, misiuni de căutare și salvare, misiuni de transport și suport logistic în zone de operațiuni militare, dar și în misiuni caracteristice serviciilor medicale de urgență, ori de luptă împotriva calamităților și sprijin umanitar. Elicopterul poate fi echipat și pentru uz oficial la cel mai înalt nivel.

Lockheed Martin este un grup american specializat în cercetarea, dezvoltarea, producția și integrarea tehnologiilor avansate din domeniul militar, constructor aerospațial de prim rang și cel mai mare furnizor de echipament aerospatial și tehnologic al Pentagonului. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 46 de miliarde de USD în 2015, având 97.000 de angajați și fiind prezentă în 75 de țări din întreaga lume.

Dintre echipamentele produse de grupul Lockheed Martin, Forțele Armate Române exploatează deja cu succes avioanele de luptă F-16 și avioanele militare de transport C-130 Hercules. Acestea, împreună cu elicopterul Black Hawk vor fi prezente, alături de alte vehicule și echipamente militare de înaltă tehnologie, în cadrul expoziției internaționale Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) 2018 care va avea loc în perioada 16-18 mai a.c. în incinta ROMAERO București.

Pe aceeași temă