Sistemul prin care clienții magazinelor ar fi trebuit să primească 50 de bani la returnarea ambalajelor reciclabile se amână

Data actualizării: Data publicării:
tanara care baga o sticla de plastic intr-un automat de reciclare
Sistemul de returnare a garanției la predarea ambalajelor reciclabile se amână Foto: captură video

Sistemul prin care ar fi trebuit să primim 50 de bani înapoi pentru returnarea oricărui ambalaj de sticlă, plastic sau aluminiu se amână. Acest mecanism de garanție-returnare trebuia să fie deja funcțional încă din această lună, însă Guvernul a decis să îl mai amâne cu un an, pentru că ar fi nevoie de o infrastructură de gestionare a ambalajelor care deocamdată lipsește.

Din noiembrie anul viitor, în orice magazin din țară, românii vor plăti în plus 50 de bani pentru fiecare ambalaj de sticlă, plastic sau aluminiu. Oamenii își vor recupera însă banii dacă vor duce înapoi la magazin recipientul  gol și curat, pentru reciclare.

„Cine nu este comod este de acord să le aducă, cine este mai comod n-o să le aducă. Practic ține de educație”, spune clienta unui magazin.

„Această taxă cu siguranță va motiva să se întoarcă cu ambalajele”, este de părere o altă femeie.

„Omul are tot interesul să își ia ăia 50 de bani înapoi. 50 de bani de aici, 50 de bani de colo, se adună. Măcar îți iei o pâine”, arată un bărbat.

Sistemul de garanție-returnare trebuia să funcționeze din această lună, însă a fost amânat pe anul viitor pentru că infrastructura de gestionare a deșeurilor nu este pusă la punct. Pentru a funcționa sistemul are nevoie de 100.000 de aparate de colectare automată, dar și de cinci fabrici unde vor ajunge toate ambalajele.

 

„Asta este de fapt adevărata provocare: echiparea acestor fabrici cu un echipament specific industrial, linii de sortare care vor fi necesare pentru a putea gestiona ambalajele colectate de la consumatori. Compania are nevoie de o finanțare, iar în acest sens am început încă de săptămâna trecută discuțiile cu băncile comerciale din România care și-au arătat interesul să finanțeze acest sistem”, explică Julia Leferman, acționar al companiei RetuRO.

Până atunci, unele magazine din țară au implementat deja un astfel de sistem. Diferența este că în loc de bani, le oferă oamenilor reduceri la diferite produse.

„Plasticul trebuie să fie curat și nedeteriorat. Se introduce și se aude cum se turtește. La fel și dozele de aluminiu. Pentru fiecare cinci ambalaje reciclate, primești un voucher de 10 la sută reducere. În această săptămână, pentru categoria grădină și accesorii pentru grădinărit. Centrele pe care le avem în acest moment vor fi soluția la care vom răspunde legii sistemului garanție-retur”, explică Loredana Samoilă, reprezentanta unui magazin care are deja un automat pentru colectarea ambalajelor de reciclat. În viitor, se va schimba metoda de „răsplată” pentru client, adaugă ea.

România are o rată de reciclare de 11%, de 5 ori mai mică decât rata impusă de Uniunea Europeană. Iar din această cauză, țara noastră plătește penalizări. Mai exact 80 de eurocenți pentru fiecare kilogram de ambalaj de plastic nereciclat.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri