Cum au reușit norvegienii să facă profituri uriașe dintr-un fond suveran de investiții

Data publicării:
parlamentul norvegiei
Foto: Guliver/GettyImages

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare de acest fel din lume, a avut anul trecut un profit de 180 de miliarde de dolari din plasamente. Randamentele sale sunt echivalente cu trei sferturi din PIB-ul României.


E drept că este uriaș, cu active de 1.100 miliarde de dolari, dar randamentul său este de 19,9%, ceea ce arată de fapt și alegerea inspirată a administratorilor î
n privința plasamentelor. Cele mai mari randamente au fost obținute de pe urma participațiilor la Apple și Microsoft.

E un rezultat de excepție, care, însă, după ce se întâmplă acum pe burse, nu prea are șanse să se repete în 2020.

Fondul are două treimi din bani investiți în acțiuni și doar 30% în instrumente cu venit fix, obligațiuni suverane sau corporative. Deţine acţiuni la peste 9.000 de companii din întreaga lume și 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial.

E întins în toată lumea și are dețineri inclusiv la companii românești. E drept, anul trecut a lichidat participațiile la Romgaz și Nuclearelectrica. Dar încă are bani în Petrom, BRD, Banca Transilvania sau Electrica.

Fondul suveran al Norvegiei a fost alimentat cu încasările din petrol ale statului pentru a diversifica portofoliul și a oferi un viitor dincolo de explotarea resurselor fosile.

Este administrat de banca centrală și anul trecut a generat pentru fiecare cetățean norvegian 34 de mii de dolari. PIB-ul pe cap de locuitor în România este de circa 12.500 de dolari, de aproape trei ori mai puțin. Deci acolo s-a făcut mai multă avere doar din banii puși la lucru decât din capitalul, munca și resursele naturale în România.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri