ANRE anunță că în România se va construi un parc fotovoltaic cu o putere mai mare decât a unui reactor de la Cernavodă

Data publicării:
parc de panouri fotovoltaice
Panouri fotovoltaice. Foto: Profimedia Images Foto: Profimedia

Un parc fotovoltaic cu o putere instalată mai mare decât cea a unui reactor de la Cernavodă se va construi în România, ceea ce reflectă apetitul investitorilor de a redeveni jucători pe această piaţă, a spus George-Sergiu Niculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

„Am văzut, de când am ajuns la ANRE, o cerere pentru autorizaţie de înfiinţare - cred că este cea mai mare de până acum, un parc fotovoltaic de aproximativ 1.050 de MW, este doar un exemplu pe care vi-l dau pentru a sublinia apetitul investitorilor de a redeveni jucători pe această piaţă. 1.050 de MW, un singur parc fotovoltaic, o investiţie foarte mare; înseamnă o putere instalată mai mare decât un reactor de la Cernavodă, care se va construi în România. De ce echipamente şi de ce nivel de echipamente va avea nevoie pentru a fi realizată această investiţie? Şi pentru a nu muta dependenţa de la gazul natural rusesc către echipamente produse în alte părţi ale lumii - cred că foarte important pentru România este să avem o fabrică de panouri fotovoltaice care să deservească piaţa de aici” a spus Niculescu, la cea de-a IV-a ediţie a Romanian Solar Summit 2023, potrivit Agerpres.

În opinia sa, România poate să reprezinte o piaţă foarte importantă şi care să deservească şi alte pieţe, având în vedere faptul că este plasată într-o zonă strategică.

„Cred că lipseşte din România o fabrică de construire de panouri fotovoltaice. Eu cred că România are avantajul de a fi plasată într-o zonă strategică în aşa fel încât, dacă vom avea astfel de investiţii, nu doar vom deservi piaţa internă şi cererea internă de echipamente pentru astfel de investiţii, ci şi piaţa regională”, a adăugat şeful ANRE.

Partenerii noștri