Banii în mișcare. Secrete pentru o gestionare eficientă a capitalului de lucru

Data actualizării: Data publicării:
om de afaceri uda cu o stropitoare un copac simbolic al bunastarii
60% dintre managerii români sunt optimiști cu privire la revenirea economiei. Foto: Guliver/GettyImages

Continuăm să vorbim despre capitalul de lucru al companiilor și  vedem care sunt secretele pentru gestiunea eficientă a acestuia.

În primul rând, trebuie să te asiguri că nu blochezi un capital de lucru excesiv prin comparație cu firmele concurente. Astfel, dacă raportul dintre capitalul de lucru și cifra de afaceri este net superior prin comparație cu cel al firmelor concurente, înseamnă că îți colectezi mai lent facturile de la clienți, ai mai multe stocuri sau îți plăteșți mai repede furnizorii având în vedere rulajele realizate. Dacă te regăsești în această situație, trebuie să te asiguri că reușești să capitalizezi aceste avantaje competitive printr-un profit superior sau o creștere mai accelerată a vânzărilor. În caz contrar, blochezi resurse suplimentare în capitalul de lucru față de firmele concurente și pierzi din competitivitate.

În al doilea rând, capitalul de lucru trebuie să lucreze. Asta înseamnă că trebuie să te asiguri că îți colectezi la timp facturile de la clienți și eviți suprastocul. Îți promit că vom detalia aceste subiecte în săptămânile viitoare. Până atunci, trebuie să te asiguri că îți analizezi bonitatea clienților atunci când vinzi cu plata la termen, monitorizezi permanent riscul acestora și dozezi corespunzător marja de profit sau garanțiile aferente. Mai exact, cu cât riscul clienților este mai mare, cu atât trebuie să obții un profit superior cu aceștia și să garantezi expunerile comerciale prin instrumente de protecție.

În al treilea rând, monitorizează în permanentă conservarea capitalului de lucru pozitiv. Pentru aceasta, trebuie să respecți 3 reguli :

FURNIZORII trebuie să reprezinte 80% din creanțe și stocuri, din perspectiva:

1. Soldului de la sfârșitul lunii

2. Variației de la o luna la altă

3. Și termenului de rotație

Logica pentru această condiție este simplă: dacă finantezi creanțele și stocurile EXCLUSIV prin furnizori, NU TRANSMIȚI ÎNCREDERE partenerilor de afaceri și creditorilor deoarece TU NU RIȘTI NICIUN BAN!

Spre exemplu, atunci când durata cumulată de rotație a stocurilor și creanțelor este de 100 de zile, este bine să îți plăteșți furnizorii la 80 de zile. Astfel, diferența de 20 de zile este finanțată prin credit de capital de lucru de la bancă sau profit reinvestit. Pe lângă ÎNCREDEREA transmisă partenerilor, un alt avantaj este că reduci presiunea de lichiditate pe termen scurt printr-un capital de lucru pozitiv.  

Nu în ultimul rând, cele mai bune practici recomandă să îți adaptezi dimensiunea capitalului de lucru în funcție de etapele ciclului economic. Astfel, în expansiune, când economia crește și riscurile sunt mai mici, este de preferat să îți reduci capitalul de lucru că să eliberezi resurse pentru investiții și dezvoltare. În schimb, în vreme de recesiune, când economia scade și riscurile sunt mai mari, este de preferat să îți creșți capitalul de lucru pentru a constitui o rezervă și să-ti crești imunitate în condiții adverse.

În episodul următor vorbim despre vulnerabilitatea capitalului de lucru aproape de zero și riscurile cauzate de capitalul de lucru negativ.  

Până atunci … NU UITA : banii sunt întotdeauna în mișcare. Fii înțelept și fă-i să lucreze pentru ține, familia și afacerea ta!

Partenerii noștri