Bursele europene au scăzut puternic după ce Fitch a retrogradat rating-ul de țară al SUA

Data actualizării: Data publicării:
grafic si cifre
Acţiunile din SUA au scăzut brusc după retrogradare. FOTO: Profimedia Images

Bursele europene au scăzut puternic, miercuri, încrederea investitorilor fiind redusă, la nivel global, în urma retrogradării ratingului de ţară al Statelor Unite de către agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite CNBC, potrivit News.ro.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a coborât cu 1,45% şi toate sectoarele şi bursele majore au fost în teritoriu negativ.

Acţiunile miniere şi de retail au exercitat cele mai mari presiuni de scădere asupra indicelui, ambele coborând cu aproximativ 2,7%.

Indicele german DAX a pierdut 1,36%, CAC 40 al bursei din Paris 1,26%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 1,36%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a scăzut cu 1,3%, în timp ce IBEX 35 al bursei din Madrid a coborât cu 1,8%.

Fitch Ratings a redus marţi ratingul privind riscul de nerambursare a datoriilor pe termen lung în valută străină al Statelor Unite, de la AAA la AA+, indicând „deteriorarea fiscală aşteptată în următorii trei ani”.

Acţiunile din SUA au scăzut brusc după retrogradare, în timp ce pieţele din Asia-Pacific au pierdut, miercuri dimineaţă, în urma informaţiei – deşi economiştii sugerează că consecinţele pot fi limitate.

Investitorii au continuat, de asemenea, să analizeze rezultatele financiare publicate de companii, care au venit de la firme precum BAE Systems, Ferrari şi Taylor Wimpey.

Datele privind inflaţia din zona euro au depăşit aşteptările, luni, noi cifre arătând o creştere a activităţii economice în trimestrul al doilea al acestui an.

Partenerii noștri