Fluxul de gaze rusești spre Germania prin conducta Yamal a fost oprit

Data actualizării: Data publicării:
Un muncitor lucrează la o instalație de livrare de gaze
Secțiunea germano-poloneză a conductei a inversat fluxul de gaze spre est, pe 21 decembrie 2021, deoarece clienții din Polonia au apelat la proviziile stocate în Germania, în loc să mai cumpere gaz rusesc la prețuri mai ridicate. Foto: Profimedia Images

Fluxul de gaze rusești spre vest al conductei Yamal-Europa, din Polonia spre Germania, s-a oprit joi, potrivit datelor operatorului gazoductului, Gascade, în timp ce solicitări există în continuare pentru aprovizionarea în ambele direcții, scrie Reuters.

Livrările de gaze din Rusia au fost în centrul atenției în ultimul timp din cauza tensiunilor dintre Occident și Moscova și a invaziei Ucrainei.

Secțiunea germano-poloneză a conductei a inversat fluxul de gaze spre est, pe 21 decembrie, deoarece clienții din Polonia au apelat la proviziile stocate în Germania, în loc să cumpere mai mult gaz rusesc la prețuri mai ridicate.

Livrările instabile de gaze din Rusia și cererea mare de combustibil pe măsură ce economiile se redresează după perioada pandemiei au dus la o creștere a prețurilor la gaze în Europa.

Gazprom a declarat joi că trimite în continuare gaz în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările clienților.

Gazul rusesc reprezintă aproximativ 40% din cererea europeană de gaze, în timp ce conducta Yamal-Europa preia, de obicei, în jur de 15% din gazul rusesc care trebuie să ajungă în Europa, inclusiv Turcia.

Partenerii noștri