Grindeanu promite 100 de kilometri de autostradă pe an

Data publicării:
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat în Parlament, unde se dezbate bugetul pe anul viitor, că din 2023 încolo se vor da în circulație cel puțin 100 de autostradă sau drum expres pe an.

La mai bine de jumătate de secol de la deschiderea primului șantier pentru construirea unei șosele de mare viteză, rețeaua de autostrăzi a României numără 978 de kilometri. Chiar și cu deschiderea traficului peste trei zile a primilor 13 kilometri din autostrada Sibiu-Pitești, România nu va depăși anul acesta borna de 1.000 de kilometri de șosea rapidă. Va face asta abia anul viitor. Vecinii unguri au trecut de mia de kilometri de autostradă încă din 2007.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: "Minimul kilometrilor care trebuie dat în folosință începând de la anul - autostrada plus drum expres - să fie de 100 de kilometri. Cel mai mult s-au dat undeva la 50-60 km.

Anul acesta 53 km, anul trecut 30, în 2020 - 61.

2023 și 2024 vor însemna ani care vor aduce în total undeva la 250 de kilometri de drum expres și autostrada, minim. Asta este și o consecință a faptului că în acest an au fost semnate un număr record de contracte și sume care sunt alocate în mod normal. Până astăzi, s-au semnat contracte de peste 13 miliarde de lei la CNAIR".

Partenerii noștri