Analiză Poate India să hrănească întreaga planetă? Răspunsul stă sub cinci semne de întrebare

Data actualizării: Data publicării:
cultura de orez in india
Poate India să hrănească întreaga planetă? Răspunsul stă sub cinci semne de întrebare. FOTO: Profimedia Images

Premierul indian Narendra Modi i-a spus președintelui american Joe Biden că India este pregătită să livreze alimente pentru întreaga lume în contextul șocurilor legate de lanțurile de aprovizionare și de creșterea prețurilor din cauza războiului din Ucraina.

Narenda Modi a spus că India are „suficientă hrană” pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai săi și că este „gata să furnizeze de mâine stocuri de alimente pentru restul lumii”, dacă Organizația Mondială a Comerțului (OMC) permite, scrie BBC.

Prețurile mărfurilor erau deja la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, din cauza problemelor legate de producția agricolă la nivel global. După război au crescut însă rapid, iar acum sunt la cel mai înalt nivel din 1990, conform indicelui prețurilor la alimente publicat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

Rusia și Ucraina sunt doi dintre principalii exportatori de grâu din lume și acoperă aproximativ o treime din vânzările anuale de grâu la nivel mondial. Cele două țări asigură, de asemenea, 55% din exporturile globale anuale de ulei de floarea-soarelui și 17% din exporturile de porumb și orz. În acest an, era de așteptat ca amândouă să exporte 14 milioane de tone de grâu și peste 16 milioane de tone de porumb în acest an, potrivit FAO.

India spune că ar putea exporta mai mult

„Întreruperea aprovizionării și amenințarea cu embargo-ul cu care se confruntă Rusia înseamnă că aceste exporturi trebuie scoase din ecuație. India ar putea interveni pentru a exporta mai mult, mai ales dacă are suficiente stocuri de grâu”, a declarat Upali Galketi Aratchilage, economist în cadrul FAO.

Wheat Harvest - India
Premierul indian Narendra Modi i-a spus președintelui american Joe Biden că India este pregătită să livreze alimente pentru întreaga lume. FOTO: Profimedia Images

India este al doilea cel mai mare producător de orez și grâu din lume. La începutul lunii aprilie, avea în stoc 74 de milioane de tone din cele două produse de bază. Dintre acestea, 21 de milioane de tone au fost păstrate pentru rezerva sa strategică și pentru Sistemul Public de Distribuție (PDS), care asigură accesul la alimente ieftine pentru peste 700 de milioane de oameni săraci.

Totodată, India este unul dintre cei mai ieftini furnizori de grâu și orez la nivel mondial: exportă deja orez în aproape 150 de țări și grâu în 68. A exportat aproximativ 7 milioane de tone de grâu în 2020-2021. Comercianții, reacționând la cererea în creștere pe piața internațională, au încheiat deja contracte pentru exporturi de peste 3 milioane de tone de grâu în perioada aprilie-iulie, potrivit oficialilor. Exporturile agricole au depășit un record de 50 de miliarde de dolari în 2021-2022.

India are capacitatea de a exporta 22 de milioane de tone de orez și 16 milioane de tone de grâu în acest an fiscal, a declarat Ashok Gulati, profesor pe probleme de agricultură la Consiliul Indian pentru Cercetare în Relații Economice Internaționale. "Dacă OMC permite exportul, acest lucru va ajuta la reducerea  prețurilor globale și a problemelor pe care le au țările importatoare din întreaga lume", a spus el.

Wheat Crop At Grain Market In Punjab, Amritsar, India - 11 Apr 2022
Premierul indian Narendra Modi i-a spus președintelui american Joe Biden că India este pregătită să livreze alimente pentru întreaga lume. FOTO: Profimedia Images

„Să nu devenim prea entuziasmați în ceea ce privește hrănirea lumii”

Există însă și câteva rezerve. „Avem suficiente stocuri în acest moment. Dar există unele îngrijorări și nu ar trebui să devenim prea entuziasmați în ceea ce privește hrănirea lumii”, a afirmat Harish Damodaran, membru în cadrul unui centru de politici sociale din Delhi.

În primul rând, există temeri că recolta ar putea fi mai mică decât sunt estimările. Oficialii din India spun că recolta de grâu ar putea atinge un record de 111 milioane de tone - al șaselea sezon consecutiv în care recolta ar fi atât de mare. Experții în agricultură precum Harish Damodaran nu sunt însă convinși că asta se va întâmpla.

Damoradan crede că producția ar fi mai mică decât estimările din cauza lipsei  de îngrășăminte, dar și a fenomenelor meteo extreme - ploi excesive și secetă. „Supraestimam producția. Vom ști abia peste 10 zile”, a spus el.

Un puternic semn de întrebare îl au experții în legătură cu stocurile de îngrășăminte. Stocurile Indiei au scăzut după război, în condițiile în care India importă îngrășăminte care conțin azot, fosfat, sulf și potasiu, iar 40% din exporturile de potasiu la nivel mondial sunt asigurate de Rusia și Belarus. La nivel global, prețurile la îngrășăminte sunt deja ridicate din cauza creșterii prețurilor la gaze.

grau-india-profimedia.jpg2
Premierul indian Narendra Modi i-a spus președintelui american Joe Biden că India este pregătită să livreze alimente pentru întreaga lume. FOTO: Profimedia Images

Lipsa de îngrășăminte ar putea afecta puternic producția în următorul sezon de recoltare. Pentru a rezolva o astfel de problemă, Harish Damodaran consideră că  India ar trebui să se orienteze spre țări precum Egipt.

Pe de altă parte dacă războiul se prelungește, India s-ar putea confrunta cu provocări logistice care ar putea apărea dacă cresc exporturile. „Exportul unor cantități uriașe de cereale implică o infrastructură uriașă, cum ar fi transport, depozitare, nave. De asemenea, există problema costurilor de transport mai mari, a explicat Upali Galketi Aratchilage, economist în cadrul FAO.

India are 3 milioane de copii subnutriți

Însă cea mai mare îngrijorare este dată de creșterea galopantă a prețurilor la alimente în India, inflația atingând 7,68% în martie, maximul ultimelor 16 luni. Au crescut prețurile la ulei, legume, cereale, lapte, carne și pește. Banca centrală a Indiei a avertizat cu privire la „presiuni ridicate ale prețurilor la nivel mondial la produsele alimentare de bază” care accentuează incertitudinile privind evoluția inflației.

Invazia rusă va avea probabil „consecințe grave” pentru securitatea alimentară globală, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare.

FAO estimează că o întrerupere prelungită a exporturilor de grâu, îngrășăminte și a altor mărfuri din Rusia și Ucraina ar putea duce la creșterea numărului de persoane subnutrite din lume de la opt la 13 milioane.

În India, mai mult de trei milioane de copii sunt subnutriți în India, în ciuda recoltelor bogate și a stocurilor de alimente. „Nu poți fi generos în ceea ce privește securitatea alimentară. Nu te poți juca cu alimentele alocate sistemului alimentar subvenționat”, a conchis economistul Harish Damodaran.

Dacă există un lucru pe care politicienii Indiei îl știu, este că mâncarea - sau lipsa acesteia - le determină soarta.

Partenerii noștri