Războiul cărnii în Spania. Cât de dificil va fi ca sectorul zootehniei din UE să își schimbe modul de funcționare pentru a nu mai polua

Data actualizării: Data publicării:
Un om îmbrăcat într-o cămașă albastră cu picățele mănâncă o friptură la masă.
Sistemul alimentar global este responsabil de aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de seră, iar producţia de carne de vită reprezintă principalul contributor din sectorul agricol. Foto: Getty Images

În Spania, o campanie alimentară desfășurată de Ministerul Afacerilor Consumatorilor, care are în vedere consumul moderat de carne, a stârnit polemici între mai mulți membri ai guvernului condus de Pedro Sánchez. Alberto Garzón, ministrul pentru protecția consumatorilor, a surprins majoritatea membrilor guvernului spaniol când a lansat, pe 7 iulie, o campanie numită „Mai puțină carne, mai multă viață”, îndemnându-i pe spanioli să consume mai puțină carne de dragul sănătății lor și al planetei, transmite Politico Europe.

Campania a declanșat o dezbatere națională cu privire la impactul pe care îl presupune o dietă bazată pe carne, iar prim-ministrul socialist Pedro Sánchez a preferat să ia partea celor care preferă carnea. Întrebat de jurnaliști în legătură cu acest subiect, premierul spaniol a declarat că o friptură perfectă este întotdeauna „imbatabilă” pentru el. În râspunsul dat jurnaliștilor, Sánchez a folosit termenul chuletón pentru friptură, făcând astfel trimitere la o delicatesă culinară realizată de obicei din carnea bovinelor crescute în nordul Spaniei.

Polemica între mai mulți membri ai guvernului spaniol are loc chiar în momentul în care Comisia Europeană a lansat în această săptămână pachetul legislativ „Fit to 55”, care e menit să ajute blocul comunitar să-și atingă obiectivul de a reduce emisiile de CO2 cu 55% până în 2030 și de a deveni neutru în materie de carbon până în 2050.

Dezbaterea din Spania cu privire la impactul pe care îl are creșterea animalelor asupra climei evidențiază cât de dificil va fi ca sectorul zootehnic din Europa să își schimbe modul de funcționare pentru a nu mai polua, deoarece consumul de carne este puternic înrădăcinat în culturile multor țări ale UE.

Ministrul pentru protecția consumatorilor, Alberto Garzón, economist la bază și care face parte din partidul de stânga Unidas Podemos, înclinat spre alegătorii progresiști mai tineri, din mediul urban, și-a anunțat campania într-un videoclip de șase minute pe Twitter, vizionat de peste 900.000 de ori de la lansare. „Faptul că mâncăm prea multă carne dăunează sănătății noastre și a planetei”, a spus oficialul spaniol în videoclip.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mesajul ministrului Garzón pentru spanioli, transmis cu scopul de a-i face să reducă consumul de carne roșie, a reaprins războiul cultural la nivel european cu privire la viitorul unui produs alimentar despre care activiștii și experții spun că trebuie consumat mult mai puțin decât e consumat în prezent pentru a combate schimbările climatice.

Fostul ministru spaniol de al Afacerilor Interne, conservatorul Juan Ignacio Zoido, acum membru al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, a reacționat la campania ministrului Garzón, postând pe twitter o poză cu propria sa cină, în care se putea observa o porție de cartofi prăjiți și o porție de șnițel din carne. Zoido a pledat pentru „gusturile carnivore”, atașând mesajului său hashtagul #YoComoCarne, care înseamnă „mănânc carne”. 

Carnea „face parte din dieta mediteraneană, iar consumul său este sănătos și trebuie să sprijinim sectorul cărnii și al creșterii animalelor”, a transmis eurodeputatul Juan Ignacio Zoido.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Carnea - „mărul discordiei” în guvernul spaniol

În mesajul său de pe twitter, Alberto Garzón a subliniat că un total de 14,5% din gazele cu efect de seră din întreaga lume provin de la sectorul zootehnic și că fiecare kilogram de carne de vită necesită 15.000 de litri de apă pentru creșterea bovinelor. Într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Afacerilor Consumatorilor, industria cărnii din Spania a reacționat față de cele spuse de ministrul Garzón, susținând că majoritatea apei consumate de bovine provine din precipitații, adică de la ploaie.

În Spania se mănâncă mai multă carne decât în oricare altă țară din UE, potrivit datelor Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Cantitatea medie de consum de carne din Spania depășește cu mult recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și chiar pe cele ale agenției de nutriție din Spania, care spune că o persoană ar trebui să-și limiteze consumul de carne la un număr între două și patru porții de cel mult 125 de grame pe săptămână. De asemenea, experții spanioli în nutriție susțin că nu mai mult de două din cele maxim patru porții săptămânale trebuie să fie din carne roșie. Studiile arată că spaniolii mănâncă aproximativ un kilogram de carne într-o săptămână, iar cantitatea per gospodărie a crescut în timpul pandemiei față de nivelul din ​​2019.

Videoclipul ministrului Garzón a stârnit o reacție de înverșunare nu numai în rândul organizațiilor din industria cărnii, care spun că sunt acuzate pe nedrept că sunt criminali climatici, ci chiar și din partea colegilor săi din guvern.

Ministrul Agriculturii, Luis Planas, care face parte din Partidul Socialist Muncitoresc din Spania condus de premierul Sánchez, a descris mesajul lui Alberto Garzón ca fiind la fel de eronat precum a spune că zahărul ucide". Ministrul Planas a invocat problema depopulării unor zone mari din centrul Spaniei ca pe un argument cheie pentru apărarea industriei zootehnice, subliniind că păstorii de bovine contribuie la menținerea economiilor și comunităților rurale.

vaci pentru lapte
Mai multe bovine surprinse în timp ce pășteau iarbă. Imagine cu caracter sugestiv. Sursă foto: Profimedia Images

De asemenea, Planas a comparat sectorul creșterii animalelor cu alte sectoare poluante, cum ar fi industria grea și transporturile, precizând că „doar” 8% din emisiile de gaze cu efect de seră din Spania provin din creșterea animalelor. Ministrul Agriculturii și-a argumentat declarațiile, citând un raport din luna martie realizat de Ministerul pentru Tranziție Ecologică din Spania, care prevedea că agricultura produce 12% din emisiile țării, iar din acest total, 66% provin din sectorul creșterii animalelor. Sectorul transporturilor, industria grea și producția de electricitate au contribuit mult mai mult la încălzirea globală decât agricultura în 2019, se mai preciza în acel raport.

Cifrele sunt similare cu cele de la nivelul Uniunii Europene, unde 70% din emisiile agricole provin din sectorul animalelor și, în general, 10,3% din totalul emisiilor provin din agricultură.

O provocare a întregului continent

Este posibil să nu fie cel mai poluant sector, însă factorii de decizie politică în ceea ce privește clima și mediul înconjurător văd un potențial câștig ușor în sectorul agricol. Reducerea cantității de metan, un gaz cu efect de seră care este mult mai puternic decât CO2, ar putea reprezenta o modalitate ieftină și eficientă de a stopa încălzirea globală. Dar solicitarea ajutorului din partea fermierilor prost plătiți va reprezenta o mare provocare.

Într-un interviu acordat la începutul săptămânii pentru Politico, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, a declarat că nu există planuri de reducere a numărului de animale crescute în Europa, însă noul pachet “Fit for 55” va contribui la eliminarea emisiilor din sectorul agriculturii animale, concentrându-se pe creșterea sustenabilității transportului și pe scurtarea lanțurilor de aprovizionare.

„Producția animală reprezintă doar 4% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană. Acesta nu este un număr foarte mare, însă cred că putem realiza mai mult prin reducerea în primul rând a nevoilor din sectorul transporturilor", a spus Janusz Wojciechowski. Comisarul polonez a refuzat, însă, să spună dacă cetățenii UE ar trebui să mănânce mai puțină carne, precizând: „rolul meu nu e să le sugerez cetățenilor europeni ce fel de dietă să adopte".

Cu toate acestea, strategia Comisiei Europene „de la fermă la furculiță, parte a programului European Green Deal pentru combaterea schimbărilor climatice, prezintă beneficiile pentru mediu și sănătatea cetățenilor ale trecerii la o dietă cu „mai puțină carne roșie și procesată” și evidențiază că, în medie, cetățenii UE depășesc consumul de carne roșie recomandat de nutriționiști. Autoritățile de la Bruxelles intenționează să facă hrana animalelor să provoace mai puțin metan. Oficialii UE revizuiesc, de asemenea, politicile blocului comunitar privind promovarea produselor alimentare pe care UE le trimite în afara spațiului european, sub presiunea puternică a organizațiilor de mediu pentru a reduce subvențiile pentru publicitatea cărnii.

clasament eurostat cu bovine
Hartă cu populația de animale din agricultura europeană. În decembrie 2019 se înregistra la nivel european un număr de 143 de milioane de porci, 77 de milioane de bovine, 62 de milioane de ovine și 12 milioane de capre. Spania creștea la acea vreme 22% din totalul porcilor din UE, 25% din totalul ovinelor din UE, 23% din totalul caprelor din UE și 9% din totalul bovinelor din UE. Sursă foto: Eurostat

Planuri pe termen lung și strategia „pas cu pas”

În luna mai, guvernul spaniol a publicat o viziune strategică pe termen lung cu privire la modul în care anticipează că va arăta țara la mijlocul secolului XXI. În acest document se precizează că în Spania „se vor consuma mai puține alimente de origine animală”.

Referindu-se la emisiile provenite din creșterea animalelor, Adrián Vázquez Lázara, europarlamentar din partea partidului conservator-liberal Ciudadanos, a declarat: „Lucrăm cu toții pentru a încerca să diminuăm acest impact, dar nu putem face asta peste noapte, nu putem face asta demonizând un anumit sector. Trebuie să o facem puțin câte puțin, într-un ritm cât mai rapid, desigur. Promovăm multe noi inițiative legislative referitoare la acest domeniu, însă trebuie să o facem cu o anumită coerență”, a transmis eurodeputatul spaniol Vázquez Lázara. 

Anticipând ulterioarele critici, Alberto Garzón a transmis în videoclipul de pe twitter că nu vrea să spună nimănui să nu mai mănânce deloc carne, ci mai degrabă vrea să-i facă pe oameni să reflecteze asupra obiceiurilor lor de consum. Acesta a mai declarat, totodată, că a înțeles faptul că unele familii pur și simplu nu au timp să opteze pentru nimic altceva decât pentru cea mai ieftină și mai rapidă opțiune atunci când pun mâncare pe masă.

Într-un interviu televizat, ministrul Garzón a răspuns criticilor campaniei sale, spunând că pur și simplu se gândește la viitor. „Vreau să iau măsuri pentru ca viitorul, planeta pe care o las fiicei mele de trei ani și fiicei mele de un an, dar și generației lor, să fie o planetă locuibilă, nu un deșert”, a punctat Alberto Garzón. 

Partenerii noștri