Apropiați ai lui Dragnea și Tăriceanu, puși în conducerea Petrom

Data actualizării: Data publicării:
55_big

Secretarul general al Guvernului, apropiat de Dragnea, și omul ALDE de la Cotroceni, propuși administratori la OMV Petrom, în contul acțiunilor deținute de stat la companie.

55_big

Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, un apropiat al șefului PSD Liviu Dragnea, și Radu Cojocaru, fost deputat PNL și în prezent reprezentant al ALDE în Comisia Prezidențială privind Proiectul de Țară de la Cotroceni, au fost propuși de către Ministerul Energiei pentru a ocupa cele două poziții de reprezentant al statului român în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, propunerile urmând să fie supuse votului acționarilor companiei în AGA din 25 aprilie, informează Profit.ro.

Ministerul Energiei deține, în numele statului român, 20,64% din acțiunile celui mai mare producător de țiței și gaze din România. Busuioc și Cojocaru îi vor înlocui în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom pe actualii repezentanți ai statului, George Băeșu, șeful Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), numit în 2013, și Dan Manolescu, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, actualmente partener la firma de consultanță fiscală, contabilitate și audit Soter&Partners, care este administrator OMV Petrom de anul trecut.

Membrii Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom urmează să fie votați în AGA din 25 aprilie pentru un mandat de 4 ani. Remunerația netă a administratorilor OMV Petrom va fi de 20.000 euro pe an, la care se va adăuga o remunerație netă de 4.000 euro pe ședință pentru cei care sunt membri ai Comitetului de Audit al Consiliului de Supraveghere și de 2.000 euro pe ședință pentru membrii Comitetului Prezidențial și de Nominalizare din cadrul Consiliului.

Consiliul de Supraveghere are în subordine Directoratul companiei, condus de Mariana Gheorghe.

Numirea lui Mihai Busuioc în funcția de secretar general al Guvernului a fost prima decizie luată de premierul Sorin Grindeanu, pe 5 ianuarie 2017, la mai puțin de o oră de la învestirea noului Guvern PSD-ALDE. Anterior, el a exercitat funcția de secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, fiind numit în perioada în care Liviu Dragnea a fost titular al portofoliului respectiv, începând cu 2012.

Mihai Busuioc a mai fost membru în Consiliile de Administrație ale companiilor energetice de stat Romgaz și Transgaz, precum și în cel al Șantierului Naval 2 Mai SA Mangalia. El este absolvent al Facultății de Drept a Universității Nicolae Titulescu din București și al mai multor cursuri postuniversitare, inclusiv la Colegiul Național de Apărare.

La jumătatea lunii februarie 2017, în calitate de secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc a fost audiat la DNA, în calitate de martor, în dosarul privind elaborarea OUG nr. 13 vizând modificarea codurilor penale, abrogată ulterior printr-o altă ordonanță de urgență.

Cealaltă propunere a Ministerului Energiei pentru Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom este Radu Cojocaru, fost deputat PNL în legislatura 1996-2000, iar în prezent membru, la propunerea ALDE, în Comisia Prezidențială privind Proiectul de Țară înființată de președintele Klaus Iohannis. Cojocaru este absolvent al Facultății de Electronică din cadrul Politehnicii București, iar înainte de Revoluție a fost inginer la Navrom Constanța și la Romcontrol Data, companie mixtă româno-americană înființată de statul comunist în parteneriat cu americanii de la Control Data Corporation, care producea componente periferice pentru calculatoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri