Tranzacţie majoră pe piaţa de energie

Data publicării:
e on

Tranzacţie majoră pe piaţa de energie. Allianz cumpără o treime din E.ON Distribuţie România. Sunt zeci de mii de kilometri de reţele de gaz şi electricitate şi câteva milioane de clienţi deserviţi. Suma pe care s-a bătut palma ar fi de 270 de milioane de euro potrivit unor estimări, în condiţiile în care valoarea tranzacţiei nu a fost comunicată. Asta ar plasa întreaga companie la o valoare totală de 900 de milioane de euro.

Oricât de suprinzătoare poate părea mişcarea celor de la Allianz, vine în siajul altor investiţii recente făcute de grup, în utilităţi. În România însă, deşi pare tentant să ai o felie dintr-un monopol regional, E.ON Distribuţie le-a lăsat în trecut un gust amar altor acţionari.

În piaţa de energie electrică, E.ON Distribuţie controlează reţelele din centrul şi nordul Moldovei - sunt şase judeţe străbătute de o rețea de distribuție de peste 80.000 de kilometri. Pe piaţa de gaze deţine monopolul în jumătate din ţară. Din Iaşi până la Timişoara, de la Suceava până la Reşiţa. Alţi 20 de mii de kilometri de reţea. În total, sunt trei milioane de clienţi deserviţi de E.ON în România, iar acum 30% din companie merge la Allianz.

Câţi bani a dat gigantul financiar nu s-a spus, însă interesele au mare greutate. O afacere cu utilităţi înseamnă venituri constante pentru că oamenii îşi plătesc facturile. Pentru Allianz, asta înseamnă un grad ridicat de predictibilitate, mai ales că domeniul infrastructurii energetice este încă puternic reglementat şi închis în faţa competiţiei. Sunt atuuri pe care Allianz, care deţine în România cea mai mare companie de asigurari, nu le întâlneşte în afacerea sa de bază. De aici şi nevoia să-şi diversifice protofoliul şi sursele de venit.

E.ON Distribuţie a înregistrat anul trecut un profit net de trei ori mai mare decât în 2014, de 260 de milioane de lei şi o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de lei. Rezultatele bune vin dupa ce la finele lui 2014 operaţiunile din distribuţia de gaze şi cele din electricitate au fost unite sub aceeaşi umbrelă.

După ce Allianz preia 30% dintre acţiuni, la Distribuţia din România, grupul german E.ON va mai rămâne cu o felie de 56,5%, iar statul român, prin ministerul Energiei cu 13,5%. Potrivit jurnaliştilor de la profit.ro, şansele sunt ca de la 1 ianuarie anul viitor E.ON Distribuţie să-şi schimbe şi numele în Delgaz Grid.

Deşi intrarea Allianz în acţionariatul monopolului regional pare să fie un pariu infailibil, E.ON Distribuţie a reuşit în trecut să se ciocnească puternic cu foştii acţionari. Fondul Proprietatea a fost în scandal cu E.ON România, acţionarul majoritar, pe care l-a acuzat de conflict de interese după ce a semnat cu filialele de distribuţie mai multe contracte de consultanţă de ordinul zecilor de milioane de lei. Acuzele erau că astfel, de fapt, este mutat profitul către alte entităţi, astfel încât să fie diminuată cota acţionarilor minoritari, cum era Fondul Proprietatea.

Allianz pare să aibă un plan de mare anvergură în industria energetică.

În urmă cu două luni, Allianz Capital Partners a intrat în acţionariatul unui operator de transport de gaze din Austria. Pe 49% din acţiuni, Allianz împreună cu o companie italiană, a plătit mai bine de 600 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri