EuroFinuse: Fondul privat de pensii s-ar putea dovedi „un loz necâştigător”. Care este situaţia actuală în România

Data publicării:
pensionari

Problema care se ridică nu are alegătură doar cu criza, ci cu sistemul care, în lipsa unor reforme, are toate şansele să lase fără bani sute de milioane de oameni, arată Guillaume Prache, director al EuroFinuse, într-un interviu acordat joi publicaţiei Financial Times.

Ilustrativ pentru această concluzie este cazul unui fond din Belgia a cărui valoare a scăzut cu 20% în zece ani din cauza investiţiilor neinspirate.

Fondurile de pensii din Europa au avut un randament negativ în ultimii cinci ani, de 1,6%, arată un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Aceasta nu este întreaga magnitudine a scăderii, întrucât în rezultatul final nu sunt cuprinse comisioanele şi taxele plătite de contribuabili. Peste toate, este necesară în acest grafic şi o corelare cu inflaţia.

Între 2001 şi 2011, fondurile private de pensii din Franţa, care au active de 1400 de miliarde de euro, au avut o creştere de doar 1,6%. Corectată cu creşterea preţurilor, contribuţia are un plus de sub 1%. În cazul Franţei nu este vorba doar de criză, căci sunt prinşi şi anii de creştere.

Concret, viitorii pensionari riscă să primească o sumă mai mică decât cea cu care au contribuit de-al lungul timpului. În aceste condiţii, banii ţinuţi la bancă pe dobânzi mici par a reprezenta o soluţie mult mai convenabilă.

Pe termen scurt, indică datele EuroFinuse, nu va exista o revenire. Fondurile de pensii investesc în instrumente sigure precum obligaţiunile de stat, cu risc scăzut, iar acestea au şi vor avea şi în continuare dobânzi scăzute.

În România, fondurile private de pensii obligatorii au avut un randament mediu de circa 60% în cei cinci ani de funcţionare. Din această rată trebuie însă tăiată inflaţia din această perioadă, de circa 25%. Însă şi cu această ajustare fondurile ajung la o creştere de 35%, deloc de neglijat. Un impuls a fost obţinut la la dobânzile mari, peste medie, de la titlurile de stat, iar contribuţiile sunt protejate prin plafonarea comisioanelor aplicate de administratori.

Tot prin lege este garantată cel puţin contribuţia; mai exact, viitorul pensionar va lua cel puţin cât a investit în fondul de pensii. E drept, bani sunt erodaţi de inflaţia venită în decenii.

Fondurile de pensii facultative au performanţe mult mai slabe: în ultimii doi ani, creşterea a fost de circa 12%, din care două treimi a fost ajustată de inflaţie.

Business Club


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri