Sari la conținut

Facturi umflate de taxe. România produce cea mai ieftină electricitate, dar facturile sunt mai mari decât în Bulgaria

Deși România are cele mai mici costuri de generare a curentului electric, cele mai mici facturi din Uniunea Europeană sunt plătite de bulgari. Deși este mai scump, curentul bulgăresc este încărcat cu mai puține taxe.

O analiză Curs de Guvernare arată că, din 12 eurocenți plătiți de gospodăriile din România pentru un kilowatt/oră de energie electrică, aproape 4 eurocenți reprezintă energia propriu-zisă, alți 4 eurocenți sunt taxe și impozite și peste 5 eurocenți sunt tarifele de transport.

În România, tarifele de transport și restul taxelor pe electricitate sunt de două ori mai mari decât în Bulgaria.

Greutatea tarifelor de transport în factură se vede cel mai bine dacă taxele și impozitele sunt ignorate, pentru simplificarea calculelor. Reiese o situație diametral opusă în România și Bulgaria. La bulgari, producția de electricitate reprezintă 60% din tariful de dinainte de taxare plătit de populație, iar transportul 40%. În România, ponderea este exact inversă.

Tarifele de transport sunt încasate atât de companiile private care furnizează electricitate populației, cât și de compania de stat Transelectrica.

Însă, comparativ cu celelalte țări din Estul Europei, nici celelalte taxe nu sunt mici. Chiar și atunci când este scoasă din calcul taxa pe valoarea adăugată, taxele și impozitele încasate de stat reprezintă aproape 30% din factura plătită de populație. Prin comparație, în Polonia taxele reprezintă sub 22% din factură, iar în Bulgaria - sub 17%.

În a doua jumătate a anului trecut, gospodăriile din România au avut parte de cea mai mare creștere a facturilor la electricitate din Uniunea Europeană. Însă creșterea nu a fost dictată de condițiile din piață, scăderea consumului ar fi trebuit să pună presiune pe tarife. În România tarifele la electricitatea furnizată gospodăriilor sunt încă reglementate și abia din 2018 vor fi libere.

Fața de populație, firmele par să stea ceva mai bine. Plătesc tarife de transport care nu le depășesc pe cele de producție a electricitații. Și își pot deduce unele dintre taxele și impozitele prezente în facturile populației.

Însă, comparativ cu alte țari, tarifele de transport plătite de companii sunt mari. Marile combinate din Bulgaria, Suedia și Finlanda plătesc facturi mai mici la electricitate decât cele din România, din simplul motiv că în acele țări tarifele de transport sunt mai mici decât cele din România.