Iancu Guda: Creșterea cu 40% a pensiilor ar fi dezastru. Avem o clasă politică cu o capacitate limitată de a spune „nu”

Data actualizării: Data publicării:
Pensionari pe bancă, în parc
Pensionari pe banca. FOTO: Agerpres

Creșterea pensiilor cu 40%, în condițiile scăderii economiei, ar fi un dezastru, pentru că statul ar trebui să dea cu 5% mai mult decât veniturile pe care le strânge pentru plata cheltuielilor cu pensiile și salariile din sectorul public, spune Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari-Bancari.

Îmi este teamă că avem o clasă politică cu o capacitate limitată de a ști cum să spună nu. Nu că nu vrem noi să majorăm pensii și alocații, ci nu pentru că nu sunt bani – și dacă sunt bani, acei bani sunt împrumuturi și pierderi de oportunități de a face investiții”, a spus Iancu Guda.

În opinia sa, creșterea pensiilor cu 40% anul acesta ar însemna un „dezastru” din punct de vedere economic.

Astăzi, înainte de majorarea pensiilor, cheltuielile de asistență socială și salariile sectorului public reprezintă 85% din totalul veniturilor statului. După majorarea de 14% a pensiei, ele se duc la 90%. Dacă s-ar majora pensiile cu 40%, s-ar duce la 105% din veniturile statului. Adică statul, cu toți banii pe care îi încasează din economie, mai are nevoie să se împrumute 5% peste veniturile respective doar ca să plătească salarii și pensii. Și cu restul ce facem?

De aceea spun că e dezastru. Pentru că constat obiectiv care ar fi impactul. Privind către viitor, avem venituri incerte, cu cheltuieli ancorate în salarii și pensii, foarte sigure”, a spus Guda.

El arată că o soluție ar fi creșterea veniturilor cu pensii mici. El propune o pensie minimă, pe modelul slalariului minim.

Pentru unii o să fie dublare de pensie. Pentru alții deloc, pentru că dacă ai pensie de 5.000 sau 6.000 de lei nu văd care este logica să dai la toți din pix, la fel. Pensionarii vulnerabili sunt carne de tun, se exploatează slăbiciunea lor, dependența lor de creșterea pensiilor și naivitatea lor că atunci când un politician promite că, deși economia scade, ei o să dea pensii pe datorie – nu spun asta, dar e pe datorie – ei se gândesc la propria persoană.

Dar imaginea, per ansamblu, este dezastruoasă. Dacă o țară folosește toți banii ca să dea doar salarii și pensii, o să mergem la spital și o să ne mănânce șobolanii, la propriu, nu la figurat. Când o să mergem pe autostrăzi, o să avem aceleași furnici pe harta României, doar cu câteva sute de kilometri de autostradă, maxim 1.000, când o să vrem recoltă, o să mergem cu biserica, cu părintele și cu alaiul să ne rugăm să plouă”, a spus Guda.

O să rămânem mici față de ceilalți care se dezvoltă, sunt mai competitivi, atrag investiții, ne iau oamenii, nu avem sistem de educație pe care să ne bazăm, nu avem infrastructură, dar avem pensii. Ce facem cu ele? Bunicul nu poate să mănânce din farfuria nepotului. Când conștientizăm asta și faptul că pensia lui înseamnă datorii mai mari pentru generațiile viitoare, atunci cred că va vedea imaginea mai echilibrată”, a adăugat el.

Editor web: Monica Bonea

Partenerii noștri