IMPOZIT PE VENIT. Doar 1 la sută dintre micii agricultori au depus declarațiile înainte de termen

Data publicării:
mici agricultori

Cătălin Anghel împreună cu familia s-au apucat de agricultură de câţiva ani. Au deja 15 hectare de teren pe care cultivă legume, porumb şi floarea soarelui. Aşa că de anul acesta va fi obligat să plătească impozit pe venit pe culturi. Noua măsură îl nemulţumeşte însă.

„Sunt prea multe impozite şi prea multă birocraţie în primul rând. Agricultura se face foarte greu şi impozitele lor ne îngreunează mai rău”, spune Cătălin Anghel.

De la 1 februarie, când a fost adoptată noua ordonanţă de urgenţă, statul le permite persoanelor fizice să cultive suprafeţe de teren limitate fără să plătească impozit. Cei care cultivă mai mult vor fi taxaţi. S-au stabilit şi norme de venit pentru fiecare cultură în parte. Legea prevede ca impozitul să reprezinte 16% din această normă.

Termenul limită până la care pot fi depuse declaraţiile pentru noua taxă expiră pe 27 mai. Până acum, numai 300 dintre cei peste 40.000 de agricultori din judeţul Dolj au depus acestă declaraţie la Direcţia de Finanţe Publice. Majoritatea, însă, nici nu au auzit de noua prevedere.

„Nu am stiut treaba asta. Noi stim numai de APIA”, spune un fermier.

„Dacă ne anunţa sfatul puteam să depunem, dar ca să venim la Craiova 120.000 de lei (12 lei – n.r.) e autobuzul”, spune un altul.

Cei care nu respectă termenul de depunere a declaraţiilor vor fi amendaţi cu până la 500 de lei.

„Noi avem toate datele, știm cine și ce cultivă și pe ce suprafețe”, afirmă Silvica Dincu, viceprimarul din Teasc, județul Dolj.

„Cei care nu vor depune această declaraţie atunci organul fiscal de care aparţine contribuabilul va trece la impunerea din oficiu care se va face pe baza normelor de venit”, declară Mihai Antonescu, director adjunct la DGFP Dolj.

Impozitul la norme de venit va fi plătit de agricultori în două tranşe, până pe 25 octombrie şi până la 15 decembrie. Pe lângă această taxă oamenii mai plătesc şi impozitul pe teren către consiliile locale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri