Sari la conținut

În fruntea topulului UE. Comerțul cu amănuntul a crescut cu o treime după criză

România a ajuns campioană europeană a afacerilor în zona retailului arată datele publicate miercuri de către Eurostat, oficiul de statistică al Uniunii Europene. Primul loc la acest capitol este împărțit de România cu Luxemburg, țară a cărei locuitori sunt însă mai înstăriți decât românii.

Potrivit datelor prezentate în martie 2016 creșterea comerțului cu amănuntul în raport cu luna precedentă a fost de 0,5%. La acest indicator România fost depășită de Finlanda (1,1%), Slovacia (0,9%) și Bulgaria (0,8%). Majoritatea țărilor UE au avut însă scăderi, media pe UE 28 fiind de -0,7%.

Comparativ însă cu aceeași lună a anului precedent, România a ocupat prima poziție, respectiv o creștere de 18,4%, față de următoarea clasată, Luxemburg unde majorarea a fost de 14,8%.

Dacă se ia in considerare evoluția cifrei de afaceri în retail, ajustată calendaristic și sezonier, comparativ cu 2010, România ocupă a doua poziție, cu o creștere 33,6%, în condițiile în care aceasta a fost în Luxemburg, prima țară clasată, de 110,8%. Creșterea medie pe UE28 a fost de 5,3% în perioada 2010-martie 2016.