Speranța Munteanu, KPMG: La Astra Asigurări am găsit lipsă un miliard de lei

Data actualizării: Data publicării:
SlBHJnc9ODAwJmhhc2g9MDExMmY4ZjY1NGJhN2NiODg0N2RlZjdhNjgxNTVjOWI=.thumb

În circuitele companiei de asigurări Astra au fost pierduți aproape un miliard de lei, spune Speranța Munteanu, partener KPMG. Sume importante au plecat nejustificat din firmă, a adaugat ea.

Moderator: KPMG se ocupa de un alt nume greu din economia romaneasca este vorba despre Astra Asigurari.

Speranța Munteanu: Este adevarat

Moderator: Pe 6 octombrie baza de date a Astra Asigurari a fost atacata informatic

Speranța Munteanu: Este adevarat

Moderator: Cei care au atacat-o, inteleg ca au cerut o rascumparare per server afectat. Cu cateva luni inainte, au existat speculatii in presa ca depozitul care a ars cuprinde in baza de date politile de asigurare ale asiguratilor. Dumneavoastra ati dezmintit la data respectiva. Intrebarea care se naste este are cineva interesul sa compromita sau sa distruga dosarele Astra Asigurari, milioane de dosare asigurati?

Speranța Munteanu: Nu cred ca vreun asigurat are vreun interes si e greu sa faci un proces de intentie dar pe ce imi spun specialistii si noi din fericire, acolo reusim sa recuperam datele, a fost interventia colegilor mei, asa cum am si spus, si interventia unei firme specializate in recuperare, dar s-a analizat si atacul in sine, si atacul asa cu arata, nu pare sa fie un atac facut la o infectare pe net in general, intrat eventual printr-o accesare de computer a cuiva care intra pe un site dubios si te infesteaza care este infestarea obisnuita.

Moderator: Care a fost scopul atacului astuia?

Speranța Munteanu: Practic a vrut sa ne faca pe toti sa nu mai avem acces la acele informatii, pentru ca a criptat, a incercat sa cripteze toata informatia pe care noi o gasim. Si sunt parti care sa pot sa fi interesate ca aceasta informative sa dispara, ganditi-va ca exista in momentul de fata pana si un process intre actionari si statul roman care este pana la urma o lupta de documentare a unor elemente

Moderator:  În acest moment datele personale ale clientilor Astra Asigurari se afla in mana cuiva, a acestor atacatori? Sunt compromise aceste date personale ?

Speranța Munteanu: Sper ca nu. Ce s-a intamplat insa deocamdata este ca noi ce putem sa facem este sa ne uitam la sistem, in interiorul sistemului. In momentul cand se pune problema unei transvazari a informatiei in internet, este o zona pe care noi nu putem sa o acoperim, noi am anuntat si CERT-ul, dar care inca nu au venit

Moderator:  Vi s-a mai intamplat? Se intampla frecvent astfel de atacuri?

Speranța Munteanu: Noua nu ni s-a mai intamplat, dar dupa cum stiti sunt din ce in ce mai frecvente

Moderator:  Dar ce este acolo la Astra, este o batalie de ceva ani in jurul acesti companii foarte complicate?

Speranța Munteanu: Este o companie foarte complicata. Asigurarile sunt o afacere care necesita ft mult capital si fac foarte multi bani si sunt o afacere interesanta, dar reprezinta o afacere in care actionarii trebuie sa vina cu foarte multi bani ca sa asigure nivelul de siguranta cerut de reglementator pt asiguratii lor.

Moderator: Ce ati gasit dumneavoastra acolo?

Speranța Munteanu: Ceea ce am gasit noi si am raportat, a fost faptul ca, in Astra, a existat o manipulare a informatiei contabile. Practic cand am intrat erau rapoarte ceva ca 20 milioane lei lipsa fata de nivelul de capital reglementat. ASF-ul care facuse o prima investigatie, putin inainte, asa la o prima privire si cu un acces foarte limitat la informatie, pentru ca nu au fost lasati, au reusit sa descopere ca lipseau vreo 60 milioane de lei, iar cand noi avand acces complet la informatie, am facut o analiza detaliata, am ajuns la concluzia ca lipsea aproape 1 miliard - 900 milioane ajustare, ceea ce conducea la un capital negative decca 750 mil. Acelasi aspect a fost ulterior analizat si de catre auditorul, Astrei, un alt Big4, care vedea ajustarea chiar mai mare decit noi, diferenta fiind insa de doar 2-3 milioane de lei. Tot cu referire la aceeasi perioada a fost si un exercitiu de verificare al tuturor firmelor de asigurare solicitat de ASF la care fost trimisa o firma din (TIER-2). Din analiza acestora a reiesit o ajustare dubla fata de cea prezentata de noi auditorului, Cert este ca nimeni nu a putut justifica o alta viziune despre starea financiara a Astrei. Toti cei care ne-am uitat si suntem de meserie asta am vazut.

Moderator:  Pentru cei care ne urmaresc, ca sa fie clar vorbim de niste bani care nu au fost furati?

Speranța Munteanu: Pot sa fie pierduti cum se face pierdere in orice companie, dar au fost si niste bani pe care noi i-am indentificat ca plecand nejustificat din companie.

Unul din cazurile care au devenit notorii pentru ca ei scriu foarte mult despre asta este cazul - Median romania libera, in care suma transferata cu titlu de credit a depasit 100 milioane de lei, in conditiile in care Astra nu avea vocatie de institutie de credit si nici Medien cu avea capacitate de absorbtie a unui astfel de imprumut.

Moderator:  Exista o investigatie a autoritatilor?
Speranța Munteanu: Exista mai multe investigatii. Asa ca sa va spun pentru ca sa putem documenta pentru ca este in capacitate noastra de administrator al companiei de cand suntem licihidator, eu estimez ca echipele noastre au lucrat ceva cam 10 ani om doar ca sa putem documenta cele 3 investigatii majore in derulare: ANAF, DNA, si DIICOT si in plus am transmis documentele solicitate in diversele procese.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri