Legea anti-Tel Drum, prin care firmele cu acțiuni la purtător sunt excluse de la contracte cu statul, a trecut de Parlament

Data publicării:
Getty Images contract munca
FOTO: Getty Images

Firmele care nu au un acționariat transparent nu vor putea participa la procedurile de achiziţie publică, potrivit unui proiect de lege adoptat, marți, decizional de Camera Deputaților. Actul normativ exclude din procedura de atribuire a contractului cu statul a oricărui operator economic organizat ca societate pe acţiuni la purtător.

Pentru acest proiect legislativ s-au exprimat 275 de deputați iar 3 s-au abținut.

Propunerea legislativă completează Legea 98/2016 privind achiziţiile publice.

„Societăţile comerciale care au decis să aibă un acţionariat netransparent să nu poată participa la procedurile de achiziţie publică, respectiv excluderea din procedura de atribuire a oricărui operator economic organizat ca societate pe acţiuni la purtător”, arată obiectul de reglementare.

Unul dintre inițiatorii legii, Florin Roman, liderul deputaților PNL spune că astfel nu vor mai avea loc „afacerilor dubioase de tip Tel Drum, folosite de Liviu Dragnea, pentru a se îmbogăți din bani publici”.

„Practic, Liviu Dragnea, în calitate de Președinte al CJ Teleorman semna ca ordonator principal de credite, alocarea unor sume fabuloase către SC Tel Drum, al cărui acționar ascuns era direct sau prin intermediari.

Legea care merge la promulgare interzice atribuirea de contracte din bani publici către societăți comerciale cu acționariat ascuns. Astfel, dacă societatea refuză declararea acționarilor este eliminat obligatoriu din procedura de atribuire. Motivul este unul simplu: necunoașterea acționariatului nu poate determina din timp un prezumtiv conflict de interese între ordonatorul de credite și beneficiar”, arată un comunicat de presă emis de parlamentar.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri