Ministerul Economiei îl propune administrator special la Oltchim pe Bogdan Nicolae Stănescu

Data publicării:
13032013 20vosganian-54512

Anunțul a fost făcut, miercuri, de ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Acesta a dat și câteva detalii despre Bogdan Nicolae Stănescu: licențiat în petrol și gaze, precum și în drept internațional și doctor în științe juridice.

Potrivit ministrului Economiei, Bogdan Nicolae Stănescu „are o lungă experiență de șef al departamentului juridic al AVAS” și, în prezent, lucrează la Banca Națională a României.

Dacă AGA va accepta propunerea Ministerului Economiei, administratorul special va fi interfața dintre acționari și administratorii judiciari și va desemna și o conducere interimară a Oltchim, a mai spus ministrul Varujan Vosganian.

În ceea ce privește un eventual management privat al combinatului Oltchim, ministrul Economiei a precizat că o decizie în acest sens ar putea fi luată luna viitoare.

Propunerea pe care am făcut-o privind opțiunea pentru un management privat rămâne valabilă. Însă un contract cu un manager privat nu se poate face decât de Adunarea creditorilor, care se va întruni în data de 15 aprilie”, a explicat Varujan Vosganian.

Cauzele insolvenței

Cauzele insolvenţei Oltchim sunt deciziile manageriale greşite, vânzările în pierdere, tranzacţiile companiei cu firme controlate de conducerea combinatului şi remunerarea non-performanţei, spun administratorii judiciari ai companiei din Râmnicu-Vâlcea, citați de Mediafax.

"Practic, Oltchim nu a mai aparţinut acţionarilor săi, ci traderilor, care erau controlaţi, direct sau indirect, de managementul combinatului", a declarat miercuri într-o conferinţă de presă avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, prezentând un raport privind cauzele care au generat insolvenţa.

Raportul preliminar privind cauzele insolvenţei Oltchim, prezentat la finele lunii februarie, arăta că achiziţia activelor de petrochimie ale Arpechim, necorelarea dintre evoluţia salariilor şi cea a veniturilor companiei şi existenţa unor firme care erau şi furnizori şi clienţi ai companiei au fost principalele motive ale situaţiei în care se află combinatul.

Ministrul Economiei,Varujan Vosganian, a dat ca exemplu atunci, la prezentarea raportului, patru firme care acţionau atât în calitate de clienţi cât şi de furnizori pentru Oltchim, în care fostul director general al combinatului Constantin Roibu şi membri ai familiei acestuia sunt administratori sau acţionari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri