Nivel maxim al ultimelor şase luni. BNR a cotat moneda europeană la 4,529 lei

Data publicării:
curs valutar-1

 

Banca Naţională a României a cotat moneda europeanlă la 4,5290 lei, nou nivel maxim al ultimelor şase luni.  

„BNR a anunţat reducerea dobânzii de politică monetară, fapt care a creat imediat o anumită reacţie pe piaţa valutară şi practic a apărut o cerere mai intensă de valută, ceea ce a dus la o creştere a cursului. Dacă ne uităm puţin ce s-a întâmplat de fiecare dată când BNR a făcut astfel de modificări a existat o anumită influenţă pe curs trecătoare. Nu a fost o influenţă care să rămână în curs. Este un puseu al cursului şi într-o perioadă relativ scurtă, e vorba de săptămâni, vom asista la o revenire, cu sau fără intervenţia BNR”, a declarat la Digi24 Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

O rata de schimb superioară, de 4,5340 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 20 iunie 2013. Maximul anului trecut a fost de 4,5535 lei/euro, anunţat pe 7 iunie. 

Isărescu a afirmat miercuri că moneda naţională ar trebui să se deprecieze după reducerea dobânzii şi a rezervelor minime obligatorii la lei, precizând, totodată, că se teme că un astfel de scenariu s-ar putea să nu aibă loc, deşi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%.

"Oricum, fără să semnifice niciun nivel de intervenţie sau de altă natură, între 4,40-4,5 sunt 2%, cu mult sub 5% zona de echilibru, pe care o reconfirm acum. Într-un cuvânt, să lăsăm cursul să-şi facă datoria, pentru că el are un rol economic", a completat Isărescu.

Potrivit dealerilor, mesajul guvernatorului a fost interpretat de piaţă că banca centrală îşi doreşte un curs mai mare.

Cotaţiile monendei naţionale au coborât sub 4,49 lei/euro în a doua parte a sesiunii de miercuri, deciziile BNR privind relaxarea monetară luând prin surprindere piaţa, majoritatea analiştilor anticipând în principal reducerea rezervelor minime obligatorii în lei.

După declaraţiile guvernatorului, cursul a urcat până la 4,4950 lei/euro la finalul zilei de miercuri.

La începutul sesiunii de joi, rata de schimb a atins un maxim de 4,5020 lei/euro, iar în jurul orei 10:30 operaţiunile se realizau la 4,4975 - 4,4985 lei/euro.

Banca Naţională a României a publicat miercuri un curs de referinţă în scădere, la 4,4979 lei/euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri