Sari la conținut

Numărul și volumul creditelor în franci elvețieni s-au redus cu o cincime

Un număr de 17.400 de contracte au fost supuse conversiei, reiese din Raportul asupra stabilității financiare prezentat joi de Banca Națională a României, potrivit Agerpres.

"În 2015, 27.000 de credite în franci elvețieni au fost renegociate cu succes între clienți și bănci. Asta înseamnă o treime din stocul de credite în franci (conversie plus alte metode de restructurare/reeșalonare—n.r.). Însă considerăm că soluții generaliste, care își propun să intervină în contractele de credit în mod retroactiv, afectează stabilitate și predictibilitatea", a declarat viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea.

Potrivit raportului, scăderea numărului debitorilor cu credite în CHF a fost determinată de conversia din franci a acestor tipuri de credite (circa 17.400), ajungerea la scadență sau cesionarea unor portofolii de credite în CHF (scăderea menționată ar fi fost mai pronunțată dacă unele bănci nu ar fi răscumpărat credite în CHF cesionate în trecut—circa 12.000), soluționarea unui număr important de solicitări de restructurare primite de instituțiile de credit de la clienți (peste 11.500).

În plus, conform raportului ponderea acestor credite în PIB a scăzut de la 1,4% la 1,1%, în 2015, iar contribuția lor în totalul creditului neguvernamental este redusă și în scădere (3,4%, respectiv 7,7 miliarde de lei în decembrie 2015).