Producţia industrială a României a scăzut cu 5% în primele şapte luni ale anului

Data publicării:
chimcomplex
Chimcomplex va construi, la Râmnicu Vâlcea, o centrală în cogenerare de înaltă eficienţă cu o capacitate de 46,2 MW, care va fi amplasată pe platforma fostului combinat Oltchim. FOTO: Facebook Chimcomplex

Producţia industrială a scăzut atât ca serie brută (-5%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-5,1%), în primele şapte luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2022, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rezultatele negative consemnate la finele lunii iulie a acestui an au apărut ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi industriei prelucrătoare (-4,4%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 3%, ca serie brută, potrivit sursei citate de Agerpres.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2023, faţă de primele şapte luni din 2022, în marja scăderii cu 5,1% a producţiei industriale s-au înregistrat diminuări în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi în industria prelucrătoare (-4,4%). În schimb, industria extractivă a raportat o creştere de 3%, de la an la an.

Datele INS relevă faptul că, în luna iulie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,1%, din cauza rezultatelor din industria prelucrătoare (-3,1%) şi industria extractivă (-0,4%). La polul opus se situează producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu un salt de 4,4%, de la o lună la alta.

De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată, a fost mai mare cu 0,6% faţă de luna precedentă, datorită industriei prelucrătoare (+0,8%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 2,2%, respectiv cu 0,6%.

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, în iulie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 6,2%, ca urmare a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,3%) şi industriei prelucrătoare (-6%). Singura creştere a fost înregistrată de industria extractivă (+3,9%).

Raportat la aceeaşi perioadă de referinţă, producţia industrială, ca serie ajustată, s-a diminuat cu 5,3%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-12%) şi industriei prelucrătoare (-5,5%). Industria extractivă a crescut cu 4,1%.

Partenerii noștri