Sari la conținut

Românii din diaspora trimit în țară 7 miliarde de euro pe an

Calculele sunt făcute pe baza estimărilor primite de la consulate şi ambasade, care arată că peste hotare lucrează aproape 5 milioane de români.

Un român care munceşte în Italia câştigă, potrivit Eurostat, 19 mii de euro pe an. Potrivit estimărilor, 9 mii de euro se duc pe cheltuielile de zi cu zi, 2 mii de euro ajung în ţară, iar 8 mii de euro sunt puşi deoparte, ca economii. Sumele au fost raportate la cei 3,5 milioane de români care trimit anual bani acasă din ţările în care lucrează. Aşa s-a ajuns la concluzia că românii din diaspora reprezintă un potenţial de investiţie de 28 de miliarde de euro.

Rudele celor care au plecat în străinătate primesc anual, suma de 2 mii de euro. Nu o alocă pe toată cheltuielilor zilnice, o parte este alocată economisirii. Prin urmare se mai strânge un potențial total, de 2 miliarde de euro. În total ajungem la suma fabuloasa de 30 miliarde de euro. E un potențial uriaș”, declară Cristina Dobre, președinte fundația FLAME.

Cei care au făcut studiul spun şi că e nevoie de strategii pentru a atrage banii în România. Iar asta cu atât mai mult cu cât mare parte dintre cei care lucrează în străinătate vor să-şi facă o afacere în ţară.

La întrebarea din sondajul nostru dacă economisesc pt afaceri, 62% au spus că da. Se gândesc la o soluție sustenabilă. Anii trecuți, marea majoritate a celor care lucrau în Spania și Italia își construiau case și nu prea făceau economii. De data asta s-a schimbat tiparul de economisire”, adaugă Cristina Dobre.

Pare că se schimbă acest potențial dinspre a-ți face o casă în Maramureș sau Moldova spre altceva.

Daca el s-a observat de câtiva ani, când încă erau dobânzi pozitive în Europa, cum sună acum când România este încă o insulă care mai oferă și speram că va oferi în cont dobânzi pozitive”, spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Alte state şi-au dat deja seama de potenţialul financiar al imigranţilor şi le-au încurajat spiritul antreprenorial. În Italia, de exemplu, 8,4 la sută dintre firmele înregistrate au fost înfiinţate de români, iar în Marea Britanie există peste 10 mii de companii româneşti.